Collector samtal på scen 19 juli Marlene Abraham01 fotograf Johannes Berner
fredag 19 juli, 2013 18:32

Konsumentens beteende i modebranschen

Under temat ”Det svenska modeundret” arrangerade idag Collector ett samtal på scen under damtennisveckan Collector Swedish Open i Båstad. I dagens samtal diskuterades vad som utmärker svenska modeföretag och vilka faktorer som krävs för att lyckas. Dessutom var  konsumentens beteende på agendan.

Deltagarna i dagens panel var:

Moderator var Pingis Hadenius, journalist och civilekonom, har varit chefredaktör för tre tidningar, publisher och är idag författare och ordförande i Economista AB. 

När Lars Wallin gått ut Beckmans 1990 startade han eget direkt och nu är han en av Sveriges mest framstående designers. Tidlös och kvinnlig med attityd kännetecknar hans design. Favoritplagget är klänningar. Lars designar plagg med en lång livslängd helst i favoritmaterialet siden. Just nu är han aktuell med sin jubileumsutställning ”Fashion stories”, som är på turné i Sverige. För tillfället på Dunkers Kulturhus i Helsingborg.

”Jag är en konstnärssjäl, som aldrig velat hålla på med företagsledarbiten. Jag har varit lite blåögd och gått på en del smällar. Det gäller att ha ett bra team omkring sig för att ha koll på alla bitarna,” konstaterade Lars Wallin.

Per Nilsson instämde med Lars: ”Man får inte vara rädd för att ta hjälp för att lyckas i modebranschen. Ingen är komplett som person, dvs är kreativ och samtidigt har koll på balansräkningen. Och så är det delade meningar idag om vad som räknas som framgång. Att bli omskriven, göra pengar eller en bra exit?” fortsatte Per.

”När jag startade Nelly såg jag att märkeshetsen började spela ut sin roll. Vi importerade okända märken och sålde bra direkt. Framöver tror jag att vi måste bli bättre på emotionell shopping. Vi påverkas mycket av Instagram, Facebook och våra vänner. Vi blir inspirerade av alla intryck och det måste företagen ta vara på,” sade Jarno Vanhatapio, Nelly.

”Jag tror tvärtom att varumärken är viktigt för konsumenten. Ett varumärke är en del av en upplevelse som kunden ska kunna identifiera sig med. Vi jobbar även mycket med exklusivitet via samarbeten där vi bara släpper några få plagg av varje. Det är bra för PR och lätt att skapa en story kring,” menade Greger Hagelin.

”Vi vill via våra kläder göra goda intryck i möten med andra människor. Det är ett sätt att visa att vi bryr oss om personen vi möter. Sen spelar inte märken eller vad plagget kostar så stor roll. Jag tycker att passformen är viktigare än varumärket,” ansåg Per Nilsson.

Jonas Wramell, Oriflame insåg tidigt vikten av skönhet och att vi får bättre självförtroende om vi känner oss fina. ”För att lyckas inom skönhetsbranschen gäller det att hitta en produkt att vara bäst på och sen lansera sitt varumärke kring den. Det gäller ju förstås också att hitta en produkt som saknas på marknaden,” menade Jonas.

På scen diskuterades även hur paneldeltagarna tror att vårt konsumtionsbeteende kommer att se ut i framtiden – handlar vi då färre plagg men med bättre kvalitet?

Marlene Abraham startade det egna modevarumärket Mayla efter att ha drivit multibrandbutik. Maylas klänningar är gjorda för att hålla länge. Hon jobbar helst med matta sidenmaterial och den största marknaden är Japan. ”Kunden blir mer och mer medveten och de frågar var plagget är producerat, vilket material som använts och om tvättråd. Jag designar användbara plagg som kommer igen säsong efter säsong och som går att kombinera. Jag ser att mina kunder söker mer kvalitet och handlar hellre färre plagg men med bättre hållbarhet,” sa Marlene.

”Magasin visar ständigt nya trender och jobbar som en matbutik med att locka oss till köp, vilket skapar en hets. Vi måste stanna upp lite grann. Som designer gäller det även att ta ett ansvar och designa plagg som håller för mer än en säsong,” ansåg Lars Wallin.

”Det är viktigt att vi i västvärlden tar ansvar för det globala konsumtionsmönstret och informerar om hållbar konsumtion. Vi sätter trender för resten av världen och kan förhoppningsvis påverka till att minska konsumtionshetsen,” menade Jonas Wramell.

”Ja, vi köper en massa prylar hela tiden som vi bara slänger och inte tar hand om. Köp färre prylar i stället med bra kvalitet från ett bra varumärke och ta hand om dem,” avslutade Greger Hagelin.

Foton från dagens samtal på scen finns att hämta här: http://www.mynewsdesk.com/se/collector

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Ida Gustafsson, Presskontakt, Collector AB, ida.gustafsson@collector.se; +46 700 81 81 02
Lena Apler, CEO Collector AB, lena.apler@collector.se, +46 31-750 21 00
Åsa Hillsten Eklund, Marketing Manager Collector AB, asa.hillsteneklund@collector.se , +46 700 81 81 17

Om Collector
Collector är ett nytänkande finansbolag specialiserat på att optimera kassaflöden. Företaget har vuxit till närmare 250 medarbetare sedan starten 1999 och har idag kontor i Göteborg, Stockholm, Oslo och Helsingfors. Vi är experter på factoring och kredithantering för företag. Dessutom möjliggör vi effektiva och säkra köp mot faktura och delbetalning. För privatpersoner erbjuder vi förmånligt sparande samt kreditkort och lån utan säkerhet. Läs mer på www.collector.se

Om Tävlingen
Collector Swedish Open spelas i Båstad 13 - 21 juli 2013. Collector har sponsrat tävlingen sedan starten i Båstad 2009. Tävlingen är en del av WTA-Touren och är framröstad som den populäraste tävlingen på WTA-touren. Tennis är den största professionella sporten för damer med många karismatiska spelare. Årets stora stjärnor är Serena Williams och Venus Williams. Serena är en av världens populäraste idrottskvinnor med 15 grand slam titlar och två olympiska guldmedaljer från London. Temat för Collector Swedish Open 2013 är TENNIS och MODE. Utöver tennis och seminarier fylls veckan med artistuppträdanden och festligheter. Med båda systrarna på plats räknar vi med att fylla läktarna med 50 000 åskådare. Mer information om Collector Swedish Open:  http://women.swedishopen.org/  

Collectors samtal på scen den 19 juli, Marlene Abraham, fotograf: Johannes Berner

Presskontakter

Madeleine Mörch 
Head of IR & Communications 

Lilla Bommens Torg 11 
411 04 Göteborg

Om Collector Bank

Collector är en börsnoterad bank som är specialiserad på finansieringslösningar för företag och privatpersoner, med särskilt fokus på små och medelstora företags behov. Läs mer om Collector

Prenumerera
  • Obligatoriskt fält
  • Obligatoriskt fält
  • Obligatoriskt fält

  • Obligatoriskt fält

  • Obligatoriskt fält

  • Ej giltig epostadress.