Kreditkommité
tisdag 6 mars, 2012 11:02

Internationella kvinnodagen: Göteborgsprofilens storsatsning på kvinnligt entreprenörskap

Förvandla utanförskap och arbetslöshet till gemenskap och företagande. Det är grundidén bakom Collectors nya satsning på nysvenska kvinnor med starka affärsidéer.
Det finns en enorm outnyttjad potential bland våra nysvenskar. Dessa kvinnor är ofta motiverade, idérika och drivande. Men de får inte chansen. Det är en förlust både för dem själva, deras familjer och Sverige, säger Lena Apler, vd på Collector.

Collector har under flera år bidragit till den ideella organisationen Hand in hand. En organisation som arbetar med hjälp till självhjälp för ökad egenförsörjning hos kvinnor i utvecklingsländer. Det kan bland annat röra sig om utbildningsinsatser och mikrofinansiering. Det sistnämnda är små lån utan krav på säkerhet som hjälper kvinnor att starta upp sin egen verksamhet.

Lena Apler, vd på Collector, har länge funderat på om detta skulle vara något även för Sverige. Hon är själv en passionerad entreprenör och vet vilken betydelse det har för självförtroendet och självkänslan att kunna starta och driva något eget. Och för kvinnor med utländsk bakgrund som haft svårt att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden kan det vara helt livsavgörande.

Collectors nya produkt Entrélån riktar sig därför i ett första skede till kvinnor med utländsk bakgrund. För att få Entrélånet måste man kunna visa upp en genomtänkt affärsidé. Denna granskas av en kreditkommitté som är skräddarsydd för målgruppen och som delvis består av drivna kvinnor med olika etnisk bakgrund och med erfarenhet av integrationsfrågor. Med sitter också fastighetsbolaget Balders vice vd Sharam Rahi.

– Entrélånet riktar sig till en kategori människor som helt glömts bort. Vi vill hjälpa till att realisera de idéer som puttrar under ytan hos denna grupp. Jag älskar entreprenörskap och har arbetat med det hela livet, så jag känner igen en bra affärsidé när jag ser den, säger Sharam Rahi.

Lena Apler menar att vi måste lära oss att förstå dessa kvinnors vardag. Det är väldigt lätt att låsa sig i sina ordinarie tankemönster om hur en lönsam kund ska se ut.

- I dagsläget är detta en relativt okänd kundkategori. Men vi ser en potential här. För givetvis är detta inte välgörenhet från vår sida, vi driver en affärsverksamhet och förväntar oss lönsamhet på Entrélånet, dock på lite längre sikt när företagen vi lånar ut pengar till har vuxit till sig, säger Lena Apler.

Collector samarbetar med företaget Mitt Liv som anordnar kurser och mentorskap för kvinnor med utländsk bakgrund som vill starta eget. Ytterligare en pusselbit Lena Apler menar man inte får glömma.

-  Det räcker förstås inte att ge någon pengar och så löser sig allt. Därför är det också viktigt att vi kan ta hjälp av organisationer som Mitt Liv. Då ökar chanserna rejält för dessa kvinnor att lyckas. De får ett sammanhang att verka i och stöd att hitta rätt i den svenska byråkratin.

-  Jag tror mycket på det här och dessutom känns det väldigt bra att kunna bidra med kunskap och finansiering där det verkligen gör skillnad, säger Lena Apler.

Presskontakter

Madeleine Mörch 
Head of IR & Communications 

Lilla Bommens Torg 11 
411 04 Göteborg

Om Collector Bank

Collector är en börsnoterad bank som är specialiserad på finansieringslösningar för företag och privatpersoner, med särskilt fokus på små och medelstora företags behov. Läs mer om Collector

Prenumerera
  • Obligatoriskt fält
  • Obligatoriskt fält
  • Obligatoriskt fält

  • Obligatoriskt fält

  • Obligatoriskt fält

  • Ej giltig epostadress.