Middag_illustratör: Therese Larsson
fredag 19 juli, 2013 10:30

Diamanter är inte längre kvinnans bästa vän och männen vill kramas

Svenska kvinnor i åldrarna 20-45 vill helst ha någon form av upplevelse i present av sin partner (kvinna eller man) medan männen i samma åldersgrupp i stor utsträckning faktiskt nöjer sig med en kram. Vad gäller firande generellt kan man konstatera att kvinnor celebrerar mera och att fina hemmamiddagar är populärt. Detta framkommer i en undersökning från TNS Sifo av svenska kvinnor och män i åldrarna 20-45 år som utförts på uppdrag av Collector kring konsumtionsvanor, firande och presenter.

51 procent av kvinnorna mellan 20 och 45 år vill helst av allt ha en weekendresa som present av sin partner och på andra plats kommer teater/konsertbiljetter. Om man sedan tittar på vad männen ger i present till sin partner så kommer en weekendresa på första plats med 22 procent, ett restaurangbesök på andra och smycken på tredje.

Männen vill gärna ha en kram
Precis som för kvinnorna verkar önskepresenten för männen i studien vara en weekendresa. Fast för hela 23 procent av männen räcker det faktiskt med en kram. Motsvarande siffra för kvinnorna är endast sju procent.

Kvinnornas presenter till sin partner består oftast av weekendresor, restaurangbesök och teater/konsertbiljetter. Kläder ligger också högt på listan. Bland männen är det samtidigt få som önskar sig just kläder. När det gäller den bland männen så eftertraktade kramen, så är det bara fyra procent av kvinnorna som helst ger en sådan till sin partner.

Champagnekorken åker av i storstan
Hur firar man oväntade händelser? Det visar sig att kvinnorna i studien generellt är bättre på att fira jämfört med männen och att storstadsborna dricker mest champagne. I storstan väljer nästan dubbelt så många att fira med champagne jämfört med övriga Sverige.

Samtidigt kan man konstatera att middagar faktiskt går före både tårta och champagne när man ska fira något oväntat trevligt. Fina hemmamiddagar är populärast och fler väljer det alternativet jämfört med restaurangbesök.

Har man koll på utgifterna?
Och hur är det med konsumtionen? Är den under kontroll? 7 av 10 i studien säger sig ha bra koll på sina utgifter. Oavsett ålder och kön. Det finns däremot skillnader mellan regioner. I Norrland tycker endast 57 % att de har bra koll, medan siffran i Västra Sverige är så hög som 73%.

”Vi tyckte det var intressant att titta lite på svenskarnas konsumtionsmönster både vad gäller firande och presenter. Upplevelser mer än prylar verkar ju ligga mer i tiden, något som är positivt i vårt ansträngda konsumtionssamhälle. Det är också roligt att höra att så många svenskar säger sig ha koll på sina utgifter. Då finns det säkerligen också utrymme för smart shopping, d v s att handla när priset är som bäst", kommenterar Lena Apler, CEO, Collector.

Undersökningen genomfördes av Sifo under maj 2013. 1001 online-intervjuer genomfördes med 511 män och 490 kvinnor i åldern 20-45 år från TNS Sifos egen panel.

Bilagor: Undersökningen i PDF-version och Illustrationer

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Ida Gustafsson, Presskontakt, Collector AB, ida.gustafsson@collector.se; +46 700 81 81 02
Lena Apler, CEO Collector AB, lena.apler@collector.se, +46 31-750 21 00
Åsa Hillsten Eklund, Marketing Manager Collector AB, asa.hillsteneklund@collector.se; +46 700 81 81 17

Om Collector
Collector är ett nytänkande finansbolag specialiserat på att optimera kassaflöden. Företaget har vuxit till närmare 250 medarbetare sedan starten 1999 och har idag kontor i Göteborg, Stockholm, Oslo och Helsingfors. Vi är experter på factoring och kredithantering för företag. Dessutom möjliggör vi effektiva och säkra köp mot faktura och delbetalning. För privatpersoner erbjuder vi förmånligt sparande samt kreditkort och lån utan säkerhet. Läs mer på www.collector.se

Illustrationer: Therese Larsson

Presskontakter

Madeleine Mörch 
Head of IR & Communications 

Lilla Bommens Torg 11 
411 04 Göteborg

Om Collector Bank

Collector är en börsnoterad bank som är specialiserad på finansieringslösningar för företag och privatpersoner, med särskilt fokus på små och medelstora företags behov. Läs mer om Collector

Prenumerera
  • Obligatoriskt fält
  • Obligatoriskt fält
  • Obligatoriskt fält

  • Obligatoriskt fält

  • Obligatoriskt fält

  • Ej giltig epostadress.