Clas Hemberg och Lena Apler fotograf Johannes Berner
onsdag 17 juli, 2013 17:43

Är du en smart privatekonom?

Under temat ”Spara/Konsumera – Investera/Placera” arrangerade idag Collector ett samtal på scen under damtennisveckan Collector Swedish Open i Båstad.  Panelen, med expertis inom placeringar och rådgivning, diskuterade hur vi på bästa sätt planerar vår ekonomi och placerar långsiktigt och klokt.

Deltagarna i dagens panel var:

Moderator var Lena Apler, CEO och grundare Collector.

Idag kan kunden enkelt jämföra tjänster och villkor via olika jämförelsesidor på nätet. Kunderna är inte lika trogna som de varit. Vi shoppar runt idag även mellan banker och placeringar likt andra produkter. På scen diskuterades hur vi får ut mest av vår privatekonomi och varför det aldrig är bra att lägga alla ägg i samma korg. Panelen var överens om att låna för kloka investeringar, likt ett boende, aldrig är en dum idé utan ett smart sätt att spara pengar på. Men viktigt är att spara lite först.

”Jag tycker det är kul att låna. Men vi måste veta vad vi lånar till och varför, samt göra medvetna val. En privatperson ska ej behöva kunna alla finansiella begrepp men man måste förstå att ibland går börsen upp och ibland går den ner. Det är som ett äppelträd. Ibland finns det äpplen på trädet och ibland inte. Du kan inte rycka upp trädet så fort det är frost, det kommer kanske nya äpplen. Det är som på börsen, där ser det inte heller alltid likadant ut. Med den förståelsen behöver man ingen trädgårdsmästare för att få frukt på sitt träd, ” förklarar Claes Hemberg, Avanza Bank.

”När man placerar sina pengar gäller det att tänka efter, före. Vem litar du på och hur påverkar det villkoren? Hur ser den underliggande marknaden ut och vad tror du om möjligheterna under löptiden? Fundera även över hur placeringarna passar in bland de övriga,” tipsar Martin Larsson, Svenska Garantiprodukter.

”Det är viktigt att man investerar i olika tillgångar för att sprida risken på sina placeringar. Klassiskt är att ha 20 olika aktier i några olika länder. Jag tycker att man bör dela upp sina placeringar bland aktier, obligationer, räntor och ha olika investeringsformer,” tyckte Daniel Somos, Exceed.

På frågan om varför det finns så många val av investeringar svarade Claes Hemberg:

”Se utbudet på finansmarknaden som en stor matbutik. Det finns en massa att välja på, både pasta och smågodis. Pasta som en säker investering och lite smågodis som en aktie med högre risk. Vi köper inte allt i matbutiken precis som på finansmarknaden även om utbudet finns,” svarade Claes Hemberg.

Jag tycker media idag misstror privatpersoners omdöme att ta hand om sin egen ekonomi. Vi måste själva kunna ta ansvar för i vilken ordning vi lånar respektive sparar för att exempelvis köpa sin första bostad. Mitt första bostadsköp har jag aldrig ångrat. När det gäller aktier så köper jag bara aktier i företag jag förstår mig på vilket visat sig vara lyckosamt”, avrundade moderatorn Lena Apler.

Foton från dagens samtal på scen finns att hämta här:
http://www.mynewsdesk.com/se/collector

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Ida Gustafsson, Presskontakt, Collector AB, ida.gustafsson@collector.se; +46 700 81 81 02
Lena Apler, CEO Collector AB, lena.apler@collector.se, +46 31-750 21 00
Åsa Hillsten Eklund, Marketing Manager Collector AB, Asa.HillstenEklund@collector.se, +46 700 81 81 17

Om Collector
Collector är ett nytänkande finansbolag specialiserat på att optimera kassaflöden. Företaget har vuxit till närmare 250 medarbetare sedan starten 1999 och har idag kontor i Göteborg, Stockholm, Oslo och Helsingfors. Vi är experter på factoring och kredithantering för företag. Dessutom möjliggör vi effektiva och säkra köp mot faktura och delbetalning. För privatpersoner erbjuder vi förmånligt sparande samt kreditkort och lån utan säkerhet. Läs mer på www.collector.se

Om Tävlingen
Collector Swedish Open spelas i Båstad 13 - 21 juli 2013. Collector har sponsrat tävlingen sedan starten i Båstad 2009. Tävlingen är en del av WTA-Touren och är framröstad som den populäraste tävlingen på WTA-touren. Tennis är den största professionella sporten för damer med många karismatiska spelare. Årets stora stjärnor är Serena Williams och Venus Williams. Serena är en av världens populäraste idrottskvinnor med 15 grand slam titlar och två olympiska guldmedaljer från London. Temat för Collector Swedish Open 2013 är TENNIS och MODE. Utöver tennis och seminarier fylls veckan med artistuppträdanden och festligheter. Med båda systrarna på plats räknar vi med att fylla läktarna med 50 000 åskådare. Mer information om Collector Swedish Open:  http://women.swedishopen.org/  


Presskontakter

Madeleine Mörch 
Head of IR & Communications 

Lilla Bommens Torg 11 
411 04 Göteborg

Om Collector Bank

Collector är en börsnoterad bank som är specialiserad på finansieringslösningar för företag och privatpersoner, med särskilt fokus på små och medelstora företags behov. Läs mer om Collector

Prenumerera
  • Obligatoriskt fält
  • Obligatoriskt fält
  • Obligatoriskt fält

  • Obligatoriskt fält

  • Obligatoriskt fält

  • Ej giltig epostadress.