”Vi är födda med en dator i handen”

Henrik Björkdahl, Head of IT Security på Collector Bank, svarar på vad hans team fokuserar på i Coronatider, när en stor del av Collectors personal jobbar hemifrån. Är det mer bedrägerier än vanligt och finns det någonting man själv kan göra för att motverka dem?

Vad gör ni på IT Security?

Jag har tre superengagerade team som fokuserar på IT-säkerhet, Cloud och infrastruktur. Just nu lägger vi vår tid på några projekt som kommer göra oss ännu mer effektiva. Vi arbetar med att se till att våra kollegor kan utföra sitt arbete hemifrån med bibehållen säkerhet och passar samtidigt på att utveckla och digitalisera oss ytterligare. Min roll är att se helheten – vad behöver vi utveckla, arbeta bort och vad ska vi välja för framtida strategier?

Hur lägger ni upp dagen?

Vi börjar varje morgon med ett möte där vi som grupp går igenom vad alla sitter med och öppnar upp för eventuella frågor. Egentligen precis på samma sätt som vi hade gjort om vi var på kontoret, fast virtuellt. Vi brukar även ha ett möte på eftermiddagen för att knyta ihop dagen och få ett tydligare avslut. På torsdagar har vi dessutom ett längre veckomöte där vi delar kunskap och får insyn i de olika teamens pågående uppdrag.

Vad är den största utmaningen med att jobba hemifrån?

Det skulle nog vara att man missar möjligheten till lite mer informella möten med andra team. Att jobba hemifrån skapar ett längre avstånd mellan våra olika avdelningar, vilket automatiskt skapar en ny typ av utmaning för alla att vänja sig vid. Är man på plats på kontoret är det lättare att nya saker dyker upp, vilket kan vara både en fördel och en nackdel. Att jobba hemifrån försvårar ju möjligheten att ta tag i snabba puckar, men samtidigt ger det tid och möjlighet att faktiskt få sitta ner och göra färdigt större projekt. 
Vi ser att Covid-19 avslöjar processer som vi kan förbättra, processer som man kanske inte reflekterar över i normala fall. Vi har kontor i Sverige, Norge och Finland vilket innebär att vissa uppdrag blir lite knepiga då vi inte kan resa som vanligt.

Hur håller ni varandra motiverade?

IT-människor överlag är vana vid att jobba hemifrån. Vi är ju födda med en dator i handen och så länge vi har internet är vi nöjda! Utöver det tror vi det är viktigt med tydliga deadlines och avstämningar med teamet dagligen. Nu när vi har mer tid att sitta med våra större projekt ger ju det rum att motivera varandra. Vi har dessutom alltid ett videomöte igång där du kan komma och gå som du vill för att bevara någon form av gemenskap, även om den är över video. Det är väldigt viktigt för vårt team, speciellt om vi pratar om jobbpauser. Ibland får vi nästan pusha varandra att ta pauser – annars fortsätter vi bara jobba på.

Jobbar ni annorlunda med IT-säkerhet i Corona-tider?

Vårt jobb handlar egentligen om att kunna bibehålla säkerheten oavsett jobb hemifrån eller på kontoret. Vi har byggt en miljö som gör att du i idealfallet bara ska kunna ha en webbläsare för att allt ska fungera som vanligt. Med samma säkerhetskrav som om du vore på kontoret. När du är hemma krävs det en stark autentisering. Ambitionen är att alla verktyg ska fungera så.

Kan man se en ökning av IT-bedrägerier i samhället och har du några tips på hur man kan undvika det?

Vi vet att kriser i samhället medför fler bedrägeriförsök och tyvärr är det många som drar nytta av Covid-19. Det märks av då det är mer IT-bedrägerier där man använder pandemin som bete vid så kallad phishing, det vill säga att man fiskar efter personlig och känslig information så som lösenord eller kortnummer. Därför är det viktigt att vara uppmärksam och kritisk om det kommer något mail angående covid-19, som t.ex. ”Viktig Covid-19 information”.

När du jobbar hemifrån är det viktigt att tänka efter lite innan du öppnar datorn på morgonen. Tänk sekretess. Sitt avskilt om det är möjligt och undvik att röja känslig information, precis som om du skulle jobba från ett café.


/ Henrik Björkdahl
Head of IT Security
henrik.bjorkdahl@collectorbank.se