Praktik under Corona – funkar det?

Hur är det att vara praktikant i dessa tider? Felicia Walldén och Gabriella Falk praktiserar på marknadsavdelningen på Collector och berättar hur de upplever att göra det hemifrån.

Felicia startade sin praktik på Collector i januari. Hon har alltså hunnit känna på hur det är att praktisera både på kontoret och hemifrån.

Vad studerar du och varför valde du att göra din praktik på Collector Bank?

Jag studerar Event Marketing and Management på YRGO, en tvåårig yrkeshögskola där drygt ett halvår består av LIA-period. Bankvärlden kanske inte är det mest självklara valet när man pluggar event, men det var nog också en av anledningarna till att jag faktiskt ville testa på det – och det visade sig vara en riktigt bra praktikplats. Inte bara tack vare de roliga arbetsuppgifterna utan också för alla härliga kollegor jag har lärt känna. Någonting annat jag lockades av var den stora entreprenörsandan och öppenheten som genomsyrade hela kontoret när jag var där första gången med min handledare. En skön stämning av ”Hej, välkommen. Vad kan vi lära av dig? Vad har du för spännande input?”. Det är verkligen någonting jag tar med mig från Collector – att vara nyfiken och släppa in alla i konversationer, oavsett roll på arbetet!

Hur har du upplevt din praktikperiod?

Jag började min praktik på Collector i mitten av januari. Vid den tiden satt vi fortfarande på kontoret vilket jag är väldigt glad över då det gav möjlighet till uppstartsmöten, äta lunch ihop och träffa alla kollegor som har kommit att bli mina vänner. Det här skapade en bra grund för mig att kunna jobba hemifrån. Jag känner att jag har så pass mycket inblick i jobbet och i mina arbetsuppgifter att jag får det att fungera och har faktiskt mer att göra nu än tidigare. Jag har stor förståelse för allas arbetstempo och arbetsuppgifter, vilket gör det enkelt och väldigt roligt för mig att vara praktikant på Collector, oavsett jobb hemifrån eller på kontoret.

Gabriella startade i april, när hela avdelningen redan jobbat hemifrån i några veckor och fick därför börja sin praktik remote.

Berätta lite om din utbildning och varför du sökte din praktikplats på Collector Bank?

Jag studerar min andra termin på Sälj & Marknadshögskolan i Göteborg. I min utbildning Online merchandiser arbetar man både strategiskt och operativt med uppdrag kopplade till digital marknadsföring. Jag kom i kontakt med Collector Bank genom en rekommendation från min skola och när jag var på intervju och fick höra mer om arbetsuppgifterna och upplägget blev jag såld! En digital nischad bank med värdeorden engagemang, entreprenörskap och etik. Jag började räkna ner dagarna direkt!

Hur gick tankarna inför att göra din praktik helt remote?

Innan jag startade min praktikperiod på Collector diskuterade jag och min handledare på marknadsavdelningen fram och tillbaka om praktiken var genomförbar just med tanke på Corona. Men eftersom jag läser en digital utbildning och i stort sett all marknadsföring på Collector sker digitalt landade vi i att vi skulle köra på. Testa helt enkelt! Hittills har jag bara träffat alla kollegor genom skärmen, vilket fungerar bra men jag är en väldigt social person och har ändå förhoppningen att få genomföra slutet av min praktik på kontoret!

Vad tror du är den största skillnaden i att göra praktik nu under Corona jämfört med hur det är annars?

Någonting jag tror att jag saknar med att jobba hemifrån är möjligheten att se hur alla i teamet jobbar och kunna diskutera saker med varandra på plats. En annan sak jag tror skiljer sig en del med att jobba remote är att du som person behöver vara extra strukturerad och se till att planera dina dagar, vilket är en utmaning nu i början eftersom jag inte vet exakt hur lång tid en uppgift tar. Men jag känner redan att jag har utvecklats och lärt mig saker – och wow vilket team marknadsavdelningen är! De gör allt för att jag ska lära mig så mycket som möjligt och jag känner mig otroligt välkomnad trots rådande digitala situation.