Nytt initiativ håller igång Göteborgs torghandel – på nätet

En ny digital torghandel låter göteborgarna stötta sina handlare i krisen. Med handplockade erbjudanden från områden och shoppingstråk säljs kassar till dörren med hjälp av taxichaufförer som också drabbats hårt av krisen. Initiativet stöttas av flera stora Göteborgsbolag, däribland Collector Bank, Knowit och Jetshop.

Coronakrisen har slagit hårt mot handlarna. I Göteborg har handlare förlorat uppemot 90 procent av sina intäkter under de senaste månaderna. Mot bakgrund av hotet mot handeln föddes idén till Håll Göteborg Igång. Ett sätt att skapa möjlighet att stötta flera handlare samtidigt – coronasäkert och på distans. Först ut blev Stora Saluhallens Ost- och Charkkasse, där olika handlare bidragit med ost, chark, bröd och tillbehör i ett samlat erbjudande.

”Vi har velat skapa effekten av en torgrunda hemifrån som gynnar alla, handlare, taxichaufförer och göteborgare”, säger Hanna Dahlberg, initiativtagare till Håll Göteborg igång.

Lagom till Valborg kommer ytterligare ett område i staden att ansluta: I en kasse från butikerna kring paradgatan Avenyn kan kunderna få hem en hel bankettmiddag för två.
”Ambitionen är att bygga på med ännu fler kassar över tid. Det viktiga för oss är att bidra till så många verksamheter som möjligt”, säger Hanna Dahlberg.

På bara tre veckor har man fått upp en digital torghandel med betalning och leverans och det är ett riktigt göteborgsbygge. Bland annat står SaaS-bolaget Jetshop för plattform, konsultbolaget Knowit för e-handelskompetens och affärsutveckling, Collector Bank för betallösning och kommunikationsbyrån Trickle bidrar med marknadsföring.

”Vi vill göra vad vi kan för att hjälpa handlare att hålla uppe sin försäljning, så när vi fick frågan om att vara med på det här initiativet var det en självklarhet för oss att ställa upp”, säger Mikael Anstrin General Manager Payments på Collector Bank.

”Det har gått otroligt fort och vi är väldigt tacksamma för alla samarbetspartners som har bidragit till initiativet. Att alla ställer upp med resurser och engagemang gör att vi kan skicka varje krona vidare till handlarna”, säger Hanna Dahlberg.

Läs mer och klicka hem din egen kasse på hållgbgigång.se