Data Science – kreativ vetenskap med data som bränsle

På Collector jobbar en bred mix av kompetenser och avdelningar som på olika sätt bidrar till att skapa lönsamhet och hjälpa våra kunder. En avdelning som har stor betydelse för flera delar av verksamheten är Data Science. Timmy Przybyla, teamleader Data Science, berättar hur dagarna kan se ut på hans avdelning.

Timmy Przybyla (2:a från vänster) tillsammans med delar av Collectors Data Science Team.

Vem är du och vad gör du på Collector?

Jag började på Collector för två år sedan och jobbar idag som teamleader för avdelningen Data Science. I vårt team jobbar vi dagligen med att analysera data och bygga modeller för att utvärdera kreditvärdighet, optimera bankens processer och dess lönsamhet. Data Science är alltså behandlingen av data och information. En blandning av olika verktyg, algoritmer och maskininlärningsprinciper med målet att upptäcka dolda mönster från rådata. Vi sysslar med matematisk statistik och problemlösning. Det innebär egentligen att vi analyserar verksamheten och hela tiden ställer frågorna vad vi ska räkna på, hur vi ska räkna på det, hur mycket vi kan tjäna och hur stor är risken? Vi fördjupar oss i data och visualiserar den för att göra det så tydligt som möjligt – ett många gånger kreativt jobb då både problemformulering och lösning ofta utgår från ett blankt papper. Vi löser problem genom att bygga en produkt som vi ger till andra.

Hur skulle du beskriva ditt team?

Vi är en grupp på fem personer med olika kompetenser och områden vi brinner för. Det gör att vi kan bidra med olika erfarenheter och perspektiv för att göra resultatet tillämpbart. Titlar spelar ingen roll, alla får vara med och påverka. Har du en grund för dina idéer så brukar det oftast bara vara att köra. Vårt nära samarbete har gjort att vi kommit varandra så nära att vi inte får nog av varandra på jobbet, utan umgås gärna även efter arbetstid.

Vad var det som lockade dig att söka hit?

Att jag sökte mig till Data Science på Collector var framför allt kombinationen av hur rollen som Data Scientist beskrevs i annonsen och att min flickvän hade flyttat till Göteborg tack vare en jobbmöjlighet. Det mest attraktiva med rollen var att det gav mig en möjlighet att fortsätta utveckla mina programmeringskunskaper och samtidigt testa på ett för mig nytt sätt att tillämpa matematisk modellering mot finans. Att Data Science-gruppen bestod av medarbetare med tunga akademiska meriter och annan kompetens gjorde mig också övertygad om att det skulle finnas mycket att lära av gruppens medlemmar om man erbjöds chansen att jobba tillsammans med dem – vilket jag tur nog fick!

Vad är mest spännande med ditt jobb?

Den dynamiska vardagen och stora möjligheten att påverka det vi vill göra! Folk vill ha vår åsikt, just för att vi har ett annat perspektiv och vi vill gärna höra andras. Om vi kommer till en insikt går det ganska fort i kommunikationen, tack vare relativt korta beslutsvägar.

 

/ Timmy Przybyla
Data Scientist/Team Lead
Timmy.Przybyla@collectorbank.se