Gimi hjälper barnen att förstå pengar

Att förklara pengars innebörd och värde för barn är inte det lättaste, speciellt inte när vi går allt mer mot ett kontantfritt samhälle. Som tur är finns Gimi – en app som lär barn och ungdomar att hantera pengar. En spargris, fast smartare!

Vi går mot digitala pengar, men hur ska barn förstå pengars värde när kontanter försvinner? Vi fick möjligheten att ställa några frågor till Sofie von Krusenstierna, beteendevetare och Ambassador Program Manager på Gimi.

– Man såg ett tomrum på marknaden vad gäller pedagogiskt lärande om pengar för unga personer och skapade därför Gimi, säger Sofie.

Syfte med appen

Gimi är en app i form av en digital spargris med syftet att på ett roligt och pedagogiskt sätt lära ut och utbilda barns förståelse för pengar – hur man tjänar, sparar och spenderar pengar. Skapa en förståelse i att pengar inte finns obegränsat, utan att du behöver göra någonting för att få dem och hur det finns ett värde i att lägga undan inför framtiden.

– Gimi är en app för alla familjer. Därför försöker jag alltid hitta förebilder från olika ställen och livssituationer så att samtliga barn och vuxna kan känna igen sig och förstå att Gimi enkelt kan bli en del av deras vardag.

Hur hjälper appen barnen att förstå pengar?

Gimi är designad för att passa barn. Barn lär sig inte att hantera pengar enbart genom att läsa om ekonomi, de måste praktiskt öva också. Det här har experter inom barn- och utvecklingspsykologi, privatekonomi och pedagogik tagit hänsyn till när de har utvecklat appen. I Gimi får barnen en blandning av det praktiska, sociala, meningsfulla och kontinuerliga med allt ifrån små och stora uppdrag till utbildningsfilmer.

Enkelt sammanfattat hjälper Gimi barn att förstå hanteringen av pengar genom att öppna upp möjligheten att dryga ut vecko- eller månadspengen. Målet med att belöna utförda sysslor är att lära barnen att pengar inte växer på träd. Du måste jobba och ta beslut kring att tjäna pengar, istället för att bara få dem som en gåva.

– Det finns möjlighet att öva med både fiktiva och riktiga pengar då Gimi har två versioner. Vilken version du väljer beror på ålder och hur stor pengaförståelse barnet redan har.

Hur går det till inne i appen?

Hela appen bygger på drömmar. Barnen lägger själva upp sin dröm inne i appen, vilken de behöver pengar för att kunna uppnå. Genom olika uppdrag kan barnen tjäna in olika mycket pengar som gör att de kommer närmare sin dröm. De kan hela tiden se hur nära eller långt ifrån drömmen de är och hur mycket de behöver lägga undan för att till slut kunna uppnå drömmen, vilket hjälper dem att ifrågasätta sina inköp. "Ska jag verkligen köpa det där godiset? Då kommer jag ju längre ifrån min dröm". Det här motverkar spontanköp och ger en förståelse i att deras val påverkar summan som blir kvar.

Vilka uppgifter ska barnen få betalt för och vad förväntas de att göra?

Barn i alla åldrar kan göra uppgifter, det gäller bara att anpassa uppgifterna så att det inte blir frustrerande för barnen om de inte klarar av det, eller blir ”för tråkig” om den blir för enkel. Det kan istället leda till att barnet inte gör uppgiften alls. Ge enklare uppgifter till yngre barn och gör dem svårare och lägg till ansvar när de börjar bli äldre.

Det skiljer ju sig i vad barn kan få betalt för och vad de borde göra. En sexåring kan till exempel få betalt för att bädda sin säng, medan en tioåring inte ska få det, utan vid den åldern är det någonting som förväntas göras, utan betalning. Har ni svårt att komma på uppgifter kommer Gimi att ge förslag.

Gimi Beginner och Gimi Master

Det finns olika nivåer av Gimi, Gimi Beginner och Gimi Master. Gimi Beginner är en gratisapp som passar de minsta då det där endast rör sig om fiktiva pengar. När barnen blir äldre och det är dags för riktiga pengar kan det vara läge uppgradera till Gimi Master som inkluderar Gimi-kortet och ett konto för att lägga undan pengar.

Avslutningsvis förklarar Sofie att ett av målen är att ta tillvara på all den tekniska utveckling som sker och göra någonting bra av den.

– Det kommer inte bli mindre digitalisering framöver, därför ser jag ingen mening i att försöka ignorera den. Det är bättre att lära sig av den och utnyttja tekniken på bästa möjliga sätt, speciellt om man kan bidra till att människor utvecklas och mår bättre.

 

Kampanjkod till Gimi Master

Just nu får du tre månaders gratis prenumeration på Gimi Master när du anger kampanjkoden: collector. Klicka här för att testa på Gimi Master!