8 tips för en billigare skidsemester

Planerar ni att åka skidor tillsammans med familjen? Kul! För att kostnaderna inte ska rusa iväg och lämna ett stort hål i plånboken, har vi samlat våra bästa tips för att få ihop en så billig resa som möjligt!

1. Bo billigare 

En av de största kostnaderna för din skidsemester är boendet – men där finns goda möjligheter att spara in pengar! Det som avgör boendekostnaden är framförallt hur stort boende ni vill ha, hur nära backen det ligger och i vilket skick det är. Fundera också kring saker som att ni kanske inte behöver bo särskilt stort eller flott eftersom att ni kommer vara utomhus hela dagarna? Och kanske kan ni tänka er att ta skidbussen till backen på morgonen

Jämför priser hos de stora skidarrangörerna med priset hos de mindre och privata stuguthyrarna. Priserna kan variera mycket! 

2. Välj ett smart färdmedel 

Hur bekvämt det än är att ta bilen och köra iväg med all packning, är det inte säkert att bilen är det bästa färdmedlet ur ekonomisk synvinkel. Jämför kostnaden för bilresan med vad det kostar att åka buss eller tåg  som dessutom ofta erbjuder bra rabatter för familjer! Ska ni flyga till alperna är det för övrigt oftast billigare att ta buss från flygplatsen än att hyra bil.  

3. Undvik högsäsongsveckorna

Under sport- och påsklovsveckorna stiger priserna som mest i fjällen, vilket gör att ni får en billigare resa om ni väljer mellanperioderna så långt det är möjligt.  

4. Matsäck i backen

Det är betydligt billigare att ta med egen mat än att köpa färdig. De flesta skidanläggningar erbjuder både utrymmen med mikrovågsugn där ni kan värma mat och mysiga grillplatser där ni kan sitta runt elden och äta.  

5. Hyr eller låna utrustning

Ni som inte åker skidor så ofta tjänar på att låna utrustningen av vänner och bekantahyra eller köpa begagnat. Om ni hyr får ni dessutom skidor som är i gott skick och kan byta om någonting är fel. Kolla gärna vad hyrpriset är om ni hyr hemma och tar med skidorna, istället för på skidanläggningen. Ska ni flyga till ert resmål är det dock smartast att hyra skidorna väl på plats, då det är dyrt att ta med skidutrustning på planet. 

6. Spara på liftkortet

Liftkort är dyrt, så fundera på om ni verkligen behöver liftkort för alla dagar. Många tycker att det är mysigt att åka längdskidor en dag och då kan det vara smart att förlägga längdåkningsdagen i slutet av veckan, så att ni kan köpa liftkort för en dag mindre. Glöm inte att kolla om skidanläggningen erbjuder registrering av liftkorten, då det ofta kan ge rabatter och möjligheten att få ett nytt liftkort, ifall att det skulle förloras under skidveckan 

7. Var rädd om skidorna!

Det kan bli dyrt om något skulle hända skidorna, vare sig ni har hyrt eller tagit med egna. Tänk på följande så undviker ni onödiga kostnader:

  • Att förstöra skidorna genom att köra på grusigt underlag kan leda till straffavgifter vid återlämning till skiduthyrningen. 
  • Minska risken att bli bestulen på dina skidor genom att alltid para ihop dem i omaka par med en kompis skidor eller se till att alltid låsa fast dem i skidstället. 
  • Valla dina skidor efter dagens skidåkning, håll koll på stålkanterna och ta ur innerpjäxan i slalompjäxorna så att den får torka inför nästa dag. Om ni tar hand om er utrustning håller den nämligen längre.

8. Planera matinköpen

Om ni ska åka skidor i norska fjällen sparar ni pengar genom att köpa med er så mycket av maten från Sverige som möjligt. Det är dessutom skönt att inte behöva fundera ut vilka maträtter ni ska laga efter en lång skiddag.

Tips! 

Se till att ha en bra reseförsäkring när du åker iväg på din skidsemester. Ett tips är att använda Collectors kreditkort Easyliving inför och under din resa. Förutom reseförsäkring och avbeställningsskydd samlas alla dina inköp på en faktura och du betalar i slutet av månaden. Läs mer om Easyliving eller ansök direkt med hjälp av knappen nedan.

Ansök om Easyliving