Smarta knep för att betala dina räkningar i tid

För att slippa påminnelseavgifter eller i värsta fall få en skuld hos kronofogden är det viktigt att betala dina räkningar i tid. Ändå är det lätt att missa sista betalningsdagen – läs våra bästa tips och tricks som hjälper dig att betala i tid.

1. Autogiro 

Autogiro är ett bombsäkert sätt att få dina räkningar betalda i tid – så länge du har pengar på kontot när pengarna ska dras. Autogiro innebär nämligen att du ger betalningsmottagaren en fullmakt som gör det möjligt för denne att dra beloppet från ditt konto sista betalningsdagen, utan att du behöver göra någontingAvtalet för autogiro löper tills du väljer att säga upp det. Du behöver med andra ord inte oroa dig för att räkningarna inte blir betalda i tid, och du slipper dessutom faktura- och aviseringsavgifter. Det enda du behöver vara uppmärksam på är att du har pengar på kontot när pengarna ska dras! 

2. Betalkoll 

Ett smart sätt att få kontroll på dina räkningar är att använda appen Betalkoll. Här kan du samla alla dina fakturor och betala dem när det passar dig eftersom du får förlängd betalningstid utan kostnad. Tjänsten fungerar som så att det skapas en kredit på 10 000 kronor som används till att betala dina räkningar. Eftersom du både har en kredit och en förlängd betalningstid (utan kostnad) kan du alltid få dina räkningar betalda även de månader då ekonomin är ansträngd. Du skannar enkelt dina fakturor och skickar in för betalning för att därefter få en samlingsfaktura som du alltid har en månad på dig att betala. Det ger dig kontroll över din ekonomi och du kan skapa ett jämnare flöde av utgifter.  

3. Strukturera hanteringen av dina räkningar 

I dag finns det flera ställen som dina räkningar kan dimpa ner på – brevlådan, via e-post, internetbanken, Kivra med flera och det är lätt hänt att glömma den där räkningen som kom i mejlen för två veckor sedan. Försök att strukturera hanteringen av dina räkningar genom att samla e-posträkningarna i en särskild mapp och pappersfakturorna på en särskild plats. Avsätt ett par dagar i månaden då du går igenom och betalar alltingFörutom att allting betalas i tid får du lättare överblick, vilket inte är så dumt  

4. Se till att du har tillräckligt på kontot 

Den viktigaste faktorn för att lyckas betala dina räkningar i tid är att du har pengar på kontot när räkningarna ska betalas. För att lyckas med det behöver du planera din ekonomi. Om du ändå inte har tillräckligt på kontot ska du, så snart som möjligt, kontakta betalningsmottagaren och förklara situationen. Ofta är det möjligt att få uppskov med betalningen eller göra en avbetalningsplan.  

5. Betala direkt 

Många upplever det som enklast att helt enkelt betala räkningen så fort den dyker upp. I dag finns det egentligen inte någon poäng med att betala räkningen på förfallodagen eftersom du ändå inte får någon sparränta på lönekontot. Genom att betala direkt vet du hur mycket pengar som finns kvar att röra dig med!

Fler betalningsalternativ

Collector Betalkoll förlänger dina betalningsvillkor med minst 30 dagar utan kostnad. Har du ovanligt stora utgifter en månad kan du välja att dela upp din samlingsfaktura.

Ladda ned Betalkoll för iOS och Android nedan.

Apple Google