Så gör du renoveringen till en smart affär

Behöver ditt kök renoveras eller badrummet snyggas till? Det finns olika sätt att finansiera en renovering och många fällor att falla i. Här är våra bästa tips!


Att renovera är roligt och kan öka värdet på ditt hem men innan du sätter igång behöver du planera för hur du ska lägga upp arbetet och ha finansieringen klar. Vi har samlat våra bästa råd för att du ska lyckas. Sedan är det bara att svinga hammaren och sätta igång.

1. Be en mäklare om råd

Om du renoverar för att höja värdet på din bostad är det smart att be en mäklare om råd innan du påbörjar arbetet. Kanske motsvaras inte investeringen av den värdeökning som du har hoppats på och då är det bra att vara medveten om det.

2. Skapa en budget

Gör en budget med höjd för överraskningar. Rätt vad det är sker något oväntat och då behöver du en buffert.

3. Vad kan du dra ner på?

Behöver du hantverkare till allt eller kan du skruva köksskåp själv och låta hantverkarna göra det allra svåraste? Och måste du verkligen ha de där platsbyggda köksskåpen eller funkar det med de fabrikstillverkade som är väsentligt billigare?

4. Beräkna noga

Kanske är ett renoveringslån den bästa vägen för dig? Ett renoveringslån är ett vanligt privatlån som du kan använda för att betala för din renovering. Om ett renoveringslån är den bästa vägen för dig är det viktigt att du beräknar kostnaderna noga, även räntekostnaden blir en del av renoveringskostnaden. Kolla på den effektiva räntan, som visar den totala kostnaden av ditt lån. I vissa fall kan ett renoveringslån bakas in i bolånet när renoveringen är klar.

5. Jämför priser!

Det finns en uppsjö banker och det är viktigt att du väljer ett lån som du har råd med. Ta in offerter och jämför. Jämför också pris mellan hantverkare och leverantörer av material och utrustning.

6. Kom ihåg ROT-avdraget

Som fastighetsägare har du rätt att göra en skattereduktion på 30 procent av arbetskostnaden för den hustjänst du köper upp till 50 000 kr per kalenderår.

7. Betala i tid

Till sist – betala alla dina fakturor i tid så att du slipper onödiga påminnelseavgifter.

Vill du ta ett lån utan säkerhet?

Med Collectors privatlån kan du låna upp till 500 000 kr i upp till 18 år. Ansökan görs smidigt på nätet med hjälp av Mobilt BankID och erbjuds individuella villkor baserade på dina förutsättningar. Du vet väl att du dessutom alltid får 0,5% lägre ränta när du ansöker direkt hos oss jämfört med en förmedlare.

Här kan du räkna på ett lån utan säkerhet