De vill göra ungdomar bättre på privatekonomi

Edunomic är ett UF-företag startat av fyra elever på gymnasieskolan Norra Real. Deras affärsidé bygger på en tjänst som ska hjälpa ungdomar att utveckla kunskaper och sitt intresse för sin privatekonomi.

– Vi lät gymnasieklasser svara på en enkät med enkla frågor kopplade till privatekonomi. Då visade det sig att 46 % inte visste hur man betalar en faktura och att hela 72 % inte använder sig av en budget för att planera sin ekonomi, berättar August Mårtensson som är en av de fyra grundarna av UF-företaget.

Den digitala tjänsten som de har utvecklat är kostnadsfri för användarna och går steg för steg igenom viktiga delar i att ta hand om sin ekonomi, som exempelvis hur man sätter upp ett lönsamt sparande. 

– Vi på Collector upplever ibland att det kan vara ett kunskapsglapp när det kommer till privatekonomi och ser tjänsten som ett fantastiskt bra initiativ att hjälpa personer att få insikt i sin privatekonomi, säger Adam Ritzén som är ansvarig för privattjänster på Collector Bank.

Ung Företagsamhet är en utbildningsorganisation som utbildar ungdomar i entreprenörskap. Varje år får gymnasieelever chansen att utveckla sina förmågor genom att prova på hur det är att starta och driva egna företag. Under SM i Ung Företagsamhet tävlar olika företag från hela Sverige mot varandra.

Eftersom Edunomics tjänst är gratis för användarna är företaget beroende av sponsorer för att täcka de förvisso ganska små omkostnader som krävs för att driva tjänsten och delta i Ung Företagsamhets aktiviteter. Här har Collector Bank gått in som partner. Förutom ett symboliskt bidrag erbjuder vi även möjligheten att öppna ett sparkonto med ränta.

– Vi valde att samarbeta med Collector Bank just för att de är en av få banker som erbjuder sparkonto med ränta. Att ha ett sparkonto på en annan bank än sin vanliga minskar också risken för att man plockar av sin buffert i slutet på månaden, säger August Mårtensson på Edunomic UF.

Läs mer om Edunomic UF på deras webbsida och följ dem gärna på Instagram. Självklart håller vi tummarna och önskar dem stort lycka till under sitt UF-år!