12 hacks som får pengarna att räcka längre

”Många bäckar små gör en stor å”, lyder ordspråket. Och visst stämmer det ganska bra när det gäller ekonomi? Med små medel kan man spara in mycket pengar varje månad, utan att för den delen tumma allt för mycket på sina vanor. Här listar vi 12 vardagshacks för dig som vill ha kvar lite mer av lönen varje månad.

1. Brygg ditt eget kaffe

Undvik i möjligaste mån att köpa take away-kaffe på väg till jobbet. Genom att brygga ditt eget kaffe på morgonen kan du spara flera hundra i månaden.

2. Sluta med tobak

Det är ju ingen hemlighet att snus och cigaretter påverkar såväl hälsan som plånboken. Dra ner eller sluta helt så kommer både du och din ekonomi må bättre i längden.

3. Gör en månadsbudget

Se över din ekonomi och fundera över hur mycket pengar du skulle vilja ha kvar varje månad. Gör en budget över dina viktigaste inköp och försök hålla dig till den. Det är lättare att spara om man har en plan. Varför inte använda appen Tink?

4. Ta med matlådor till jobbet

Hemlagad mat kan vara minst lika god som den du köper på lunchrestaurangen – och framförallt billigare. Gör storkok hemma och förbered matlådor för hela veckan.

5. Undvik impulsköp

En av de största bovarna mot ekonomin är de förrädiska impulsköpen. Planera dina inköp och håll dig till inköpslistan när du handlar. Eller varför inte handla på nätet?

6. Handla aldrig hungrig

Och på tal om impulsköp: kom ihåg att aldrig handla mat när du är hungrig. Hunger kan nämligen sätta vilken välplanerad inköpslista som helst ur spel.

7. Se över dina utgifter

Skriv ner alla dina utgifter under en månads tid. Fundera över vilka köp som verkligen var nödvändiga och vilka du skulle klara dig utan. Kanske kan du spara in några kronor nästa månad?

8. Sikta in dig på rean

Klädkedjornas reor kan vara såväl en välsignelse som en förbannelse. Behöver du nya plagg bör du definitivt köpa dem på rea, så kan du spara hundralappar på dina köp. Men passa dig för att lockas till köp av saker du inte behöver!

9. Få cashback på dina köp

Idag finns flera tjänster att ansluta sig till för att få pengar tillbaka på dina köp. Våra kreditkort kan till exempel kopplas till belöningsappen Wrapp som ger personliga erbjudanden och cashback när du handlar. Här kan du läsa mer. 

10. Planera din semester

Klart att du ska kunna unna dig en semester trots att du vill spara pengar. Men tänk smart. Boka resor när inte andra gör det – väldigt långt i förväg eller precis innan avresa. Och undvik högsäsong, så blir priserna klart mer överkomliga.

11. Träna med mobilen

Utnyttjar du ditt gymkort? Vi är nog många som skulle kunna spara flera hundra varje månad genom att säga upp våra gymmedlemskap och satsa på träning med den egna kroppen. Det finns massor av mobilappar som kan ge såväl coaching som tips på övningar att utföra. FMTK från Försvarsmakten är bara ett exempel.

12. Sälj saker du inte behöver

Har du prylar eller plagg som mest samlar damm hemma? Sälj dem på blocket  så får du både plats och pengar över.

Sist men inte minst: placera dina pengar smart

Eftersom du vill få ut mesta möjliga av dina sparpengar bör du placera dem på ett konto med bra ränta, så att de har möjlighet att växa i längden. Collector erbjuder tre olika typer av sparkonton. Här kan du kolla vilket konto som passar dig bäst. 

Lycka till med sparandet!