Tre tips till dig som vill börja spara

Inställningen till pengar är avgörande för hur man hanterar sin ekonomi. Vissa tycker att pengar är runda för att de ska rulla, medan andra vänder på myntet och menar att dess sidor är platta för att de ska kunna läggas på hög.

spara collector

Visst kan man ha olika inställning till sin privatekonomi, men de flesta kan nog hålla med om att det aldrig skadar att lägga undan lite pengar då och då. Ibland kan det här med sparande dock vara lättare sagt än gjort, så här kommer några tips på vägen.

Här kan du se ett klipp där Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius pratar mer om det här med pengapsykologi.

1. Sätt upp ett mål

Varför ska du spara? Planerar du att köpa bostad och vill spara till kontantinsatsen? Har du en drömresa som hägrar i horisonten? Ska du köpa bil, renovera köket eller bygga en altan? Det är bra att sätta ett långsiktigt mål med ditt sparande. Då vet du hur mycket du ska spara och får en bild av varför du faktiskt lägger undan de där pengarna varje månad.

Om du bara vill bygga upp en buffert och inte sparar för direkt konsumtion kan målsättningen istället vara att ha en tillräckligt stabil ekonomi för att klara oväntade utgifter. Huvudsaken är att du sätter upp ett mål och bestämmer dig för att nå det. Vilket är ditt sparmål?

2. Lägg upp en strategi

Att spara pengar är enkelt i teorin, men aningen svårare i praktiken. Därför är det bra att lägga upp en strategi för sitt sparande. Det kan röra sig om att bestämma dig för att spara en specifik summa varje månad eller att lägga undan en viss procent av din lön så fort den kommer in på kontot. Eller varför inte spara en andel av den summa som blir över efter att alla räkningar är betalda?

Många rekommenderar att man ska spara 10 % av sin lön varje månad, men det är inte nödvändigtvis en metod som passar alla. Fundera istället över ditt sparmål och när du vill att det ska vara uppnått. Bestäm sedan hur mycket som är rimligt att lägga undan för att du ska klara din vardagsekonomi men ändå uppnå ditt mål så snabbt som möjligt.

Därefter gäller det att låta bli att nalla från sparpengarna om det inte är absolut nödvändigt. Se till att följa din strategi så blir det lättare att nå ditt mål.

3. Bestäm var du ska spara dina pengar

Helst av allt vill du att dina undanlagda slantar ska växa över tid. Därför bör du placera dina pengar på ett konto med så hög ränta som möjligt.

Men samtidigt vill du inte riskera att förlora dina sparade pengar. Därför bör du inte enbart fokusera på räntan utan även säkerställa att du väljer ett sparkonto med insättningsgaranti. En sådan försäkrar dig nämligen om att du får tillbaka dina pengar om banken eller finansinstitutet som du sparar hos skulle gå i konkurs. Sparkonton med lägre ränta och insättningsgaranti är därför ett säkrare val än sparkonton med hög ränta utan insättningsgaranti.

Collector Bank erbjuder tre olika typer av sparkonton – samtliga med insättningsgaranti. Vårt konto med rörlig ränta passar bra för dig som vill månadsspara på sikt och som vill ha möjlighet att göra uttag vid behov. Våra fasträntekonton ger dig en högre ränta, men innebär att du låser dina pengar i ett eller två år. Dessa konton passar därför för dig som har en större summa pengar som du vill få att växa på sikt. Vilket sparkonto passar bäst för dina sparmål?

Här kan du läsa mer om Collectors sparkonton och våra aktuella räntor.