Betala med kort på resan: vilken valuta ska man välja?

Planerar du att åka utomlands i sommar? Då finns det några saker du bör tänka på för att få ut mesta möjliga av din semesterkassa. Som till exempel vilket alternativ du ska välja när du får frågan om du vill betala i lokal valuta eller SEK.

Svaret är enkelt. Du bör alltid välja den lokala valutan, eftersom det i regel blir billigare för dig i längden. Då blir det nämligen din kortutgivare som får betala valutaväxlingen, istället för att du ska behöva stå för den själv.

Innan du reser kan det även vara en bra idé att undersöka om du måste betala så kallat valutapåslag när du handlar med ditt kort i utlandet. De flesta kortutgivare tar ut en extra avgift på mellan 1-3 % på alla dina utlandsköp, vilket kan innebära att du betalar hundratals kronor i onödan.

Det är dumt tycker vi. Därför har vi helt tagit bort valutapåslaget på vårt kreditkort Collector Easyliving, för att du ska slippa dolda kostnader på utlandsresan. Dessutom ingår både reseförsäkring och avbeställningsskydd för den som bokar sin resa med Easyliving. Det är ett perfekt kort för dig som gillar att resa med andra ord.

Här kan du läsa mer och ansöka om Collector Easyliving

Fem tips till dig som ska ut och resa

  1. Välj kort före kontanter – det blir billigast i längden
  2. Ett extra kort i plånboken ger större trygghet
  3. Rädd för skimming – använd kreditkortet
  4. Välj alltid lokal valuta
  5. Planera budgeten i förväg så blir den lättare att hålla

Ta gärna en titt på det här klippet från ekonomiprogrammet EQnomics där Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius ger fler konkreta tips på hur du kan maxa din reskassa.