Hur fungerar privatlån?

Funderar du på att låna pengar? Då finns det några saker som kan vara bra att känna till. Som att det finns olika typer av lån till exempel. Här får du veta det viktigaste.

Hur fungerar ett privatlån?

De flesta av oss kommer någon gång till en punkt i livet där pengarna inte riktigt räcker till. Det kan vara när man vill köpa en bil eller när hemmet behöver renoveras. I sådana lägen väljer många att ta ett lån. Något förenklat kan man säga att det finns två alternativ: hypotekslån eller blancolån. Vi på Collector Bank vill göra det enkelt för dig att tänka smart kring privatlån – och att låna smart till det som är viktigt. I denna artikel förklarar vi vad ett privatlån är och hur det fungerar.

Hypotekslån eller lån med säkerhet

Ett hypotekslån är ett lån där du lämnar en slags pant till långivaren som garanti på att du kan betala tillbaka den summa du lånar. Denna typ av lån används när stora lånesummor är inblandade, som när du ska köpa bostad eller sommarstuga.

Långivaren knyter lånet till fastigheten för att använda den som säkerhet om du får svårt att betala tillbaka. Tack vare denna trygghet kan du låna en större summa till lägre ränta.

Blancolån, privatlån eller lån utan säkerhet

Men även du som saknar en fastighet att belåna har möjlighet att låna pengar. Du kan nämligen ta ett så kallat blancolån, eller ett lån utan säkerhet. Denna typ av lån kallas ibland privatlån och innebär att du får låna utan att långivaren knyter lånet till någon form av pant.

När du ansöker om ett sådant lån erbjuds du en individuellt anpassad ränta baserat på din kreditvärdighet och din möjlighet att betala tillbaka lånet. Det är dock viktigt att komma ihåg att du kan nekas lånet om långivaren bedömer att du inte kommer att ha möjlighet att betala tillbaka pengarna utan att det påverkar din privatekonomi negativt.

Många tar ett lån utan säkerhet för att låna till en bil, för att samla sina smålån eller för att förverkliga en idé.

Vill du ta ett lån utan säkerhet?

Med Collectors privatlån kan du låna upp till 500 000 kr i upp till 18 år. Ansökan görs smidigt på nätet med hjälp av Mobilt BankID och erbjuds individuella villkor baserade på dina förutsättningar. Du vet väl att du dessutom alltid får 0,5% lägre ränta när du ansöker direkt hos oss jämfört med en förmedlare.  

Här kan du räkna på ett lån utan säkerhet