4 råd till dig som vill handla säkert på nätet

Trots att allt fler väljer att handla på nätet är vissa konsumenter fortfarande tveksamma till säkerheten. Vågar man lämna ut sina kortuppgifter på internet, eller finns det risk att man blir utsatt för bedrägerier? Knappast troligt, om du följer dessa 4 råd.

4 råd till dig som vill hanlda säkert

Säkerheten vid kortköp på internet har de senaste åren blivit allt bättre. Såväl banker och kortutgivare som leverantörer av betallösningar har vidtagit åtgärder för att minimera risken att dina kortuppgifter ska läcka ut till obehöriga när du gör dina köp på nätet.

Faktum är att personer som blir utsatta för bedrägerier på internet för det mesta har förlorat sin kreditkortsinformation på annat sätt, till exempel vid ett vanligt kortköp eller då de varit oaktsamma och lämnat ut sina uppgifter till någon per telefon, i mail, sms eller sociala medier.

För att minimera risken att utsättas för kortbedrägerier bör du skydda dina kortuppgifter från obehöriga. När du handlar på nätet kan du dessutom följa dessa 4 råd för att försäkra dig om att du handlar säkert.

1. Handla på sajter med säker anslutning

De flesta seriösa e-handelssajter använder sig av säker anslutning, vilket innebär att den information – som kortuppgifter, lösenord och personuppgifter – som du skickar till webbplatsen krypteras. På så sätt riskerar de inte att läcka ut till obehöriga när du fyller i dem i samband med betalning.

Du kan se om en webbplats har säker anslutning genom att kolla i adressfältet i din webbläsare. Om adressen har en hänglås-symbol och/eller börjar på https så är den säker.

2. Leta efter symbolen ”Trygg e-handel”

Trygg e-handel är en certifiering för butiker som säljer varor och tjänster på nätet. En e-butik som är certifierad av Trygg e-handel har förbundit sig att följa vissa krav som gör ditt köp säkrare.

För att få symbolen måste man till exempel uppfylla kraven för PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard), vilket i korta drag är en standard för att kortuppgifter hanteras på ett säkert sätt. Om en butik har en Trygg e-handel-symbol på sin e-handelssida kan du alltså handla med kort utan att oroa dig.

För att försäkra dig om att Trygg e-handel-certifieringen är äkta kan du hålla muspekaren på symbolen som syns på e-handelssajten du vill handla från. Oftast dyker det upp en ruta som bekräftar certifieringen, men ibland måste du klicka på symbolen för att dirigeras vidare.

3. Välj butik med omsorg

Tänk alltid efter en extra gång innan du genomför ditt köp om du inte handlat från sajten tidigare. Självklart går det att handla säkert även från e-butiker som inte uppfyller de ovanstående kategorierna, så det gäller att lita på sin magkänsla.

Verkar e-handlaren seriös? Finns det en kundtjänst som är lätt att få tag i? Är det enkelt att hitta information om företaget och dess ägare på webbplatsen? Erbjuds flera olika betalsätt eller fungerar enbart kort och förskottsbetalning? Är avtalsvillkoren tydliga? Tänk alltid efter en gång extra innan du skriver in dina kortuppgifter. Chansa aldrig om du inte är övertygad.

4. Använd rätt kort

När du väl har bestämt dig för att du litar på butiken och har hittat någonting du vill ha är det dags att genomföra köpet. Då kan det vara bra att fundera över vilket kort du väljer. Ibland kan det vara säkrare att använda ett kreditkort för att inte erbjuda tillgång till ditt lönekonto om du, mot förmodan, skulle ha otur och råka ut för en bedragare.

De flesta kreditkort erbjuder dessutom bra försäkringar. Collector Easyliving har till exempel en leveransförsäkring vid internetköp. Den innebär att du får ersättning om den vara du köper inte dyker upp eller skulle vara skadad när den kommer. Försäkringen gäller från det att en vara köpts via internet – från ett företag registrerat inom EU – till dess att den levererats till kortinnehavarens hemadress.

Läs mer om Collector Easyliving

Känner du dig fortfarande inte helt säker på att betala med kort på nätet? Då kanske du ska betala på annat sätt? Här kan du läsa om 4 skäl att välja faktura när du handlar på nätet.