Albert – den digitala matteläraren

Albert är en digital mattelärare som genom artificiell intelligens anpassar lärandet efter varje elevs behov. Målet är att öka förståelsen för matematik för att få fler att klara ämnet och nå sin fulla potential.

Företaget eEducation Albert startades av barndomsvännerna Arta Mandegari och Salman Eskandari. Idén till en digital läxhjälp fick de när de vid sidan av studierna i industriell ekonomi på Chalmers hjälpte högstadieelever med matte.

”Som läxhjälpare satt vi på bibliotek och väntade på att eleverna skulle komma dit. En stor utmaning var att få eleverna att dyka upp, särskilt de som verkligen behövde hjälp”, berättar Arta Mandegari.

Mobilappen Albert löser flera utmaningar med individuell läxhjälp. Dels finns hjälpen alltid till hands i mobilen och man behöver inte ta sig till ännu en aktivitet efter skolan. Dels blir kostnaden betydligt lägre. Ett av Alberts viktigaste syften är att tillgängliggöra kunskap för alla genom teknisk innovation.

”De som går i högstadiet nu är uppvuxna med internet och vana vid att hitta svar på sina frågor med ett klick. Av Albert kan man få hjälp direkt – var man än är och det kostar inte mer än exempelvis ett abonnemang på en streamingtjänst, vilket vi tror att de flesta har råd med”, säger Arta.

 

Albert

 Albert bygger på en artificiell intelligens som förstår på vilket sätt eleven behöver få uppgiften förklarad och kan ge råd om vad man behöver öva lite extra på. Matteuppgifter från de allra flesta av landets matteböcker för högstadiet finns inlagda, så varje elev kan få hjälp med just de tal man kört fast på eller det område man behöver öva lite extra på. Att bygga ett så pass avancerat verktyg har krävt mycket forskning och utveckling. Från idé till prototyp tog det nästan ett år och därefter följde en period av användartester och ytterligare finslipning.

En stor andel av landets högstadieelever har laddat ner och använt appen och responsen har varit överväldigande positiv. Många skriver direkt i chatten eller mailar och berättar att de klarar matten mycket bättre nu. Ett par gånger i veckan skickar Albert ut en ”mattekluring” som är ett roligt problem att lösa och som många väntar spänt på varje gång.

”Det är tydligt att vi fyller en lucka med något som gör matten lite roligare. Via sociala medier har vi lyckats bygga ett community som skapar engagemang för matematik. Det är väldigt kul”, säger Arta.

 

Albert

 

Bara genom sin affärsidé bidrar Albert med samhällsnytta. Utöver det har företaget också ett socialt engagemang och är ett av få bolag som faktiskt anställer sina användare. Varje år erbjuder de tio stycken elever betalt sommarjobb. ”Det är ett sätt för oss att ge tillbaka men också för att lära oss om hur elever i olika åldrar tänker”, menar Arta Mandegari och berättar att sommarjobbarna får testa på hur det är att arbeta med teknik och utveckling, samt även med marknadsföring och att vara ut och berätta om appen.

Just nu riktar sig Albert främst från årskurs 6 och upp till första mattekursen på gymnasiet. På sikt kommer appen byggas ut för att kunna erbjudas såväl till fler årskurser som utanför landets gränser. Än är det för tidigt att säga hur mattebetygen har påverkats men enligt företagets egen undersökning uppger 99 % av användarna att matten blivit både enklare och roligare tack vare Albert.

Läs mer om Albert och ladda ner appen på www.hejalbert.se

Mamma och flicka med mobil - Gimmi (Veckopengen)

Gimi (tidigare Veckopengen)

Gimi gör det enkelt för barn att förstå och hantera pengar. Genom appen kan barn och föräldrar tillsammans få en överblick över utgifter, budget och sparande.

Läs mer om Gimi

Magnus Lenngren på Collector Ventures

Collector Ventures

Att ge fler företag möjlighet att växa och skapa nya innovationer bidrar till en positiv utveckling för såväl näringslivet som samhället i stort.

Läs mer om Collector Ventures