Smarta tips för ett lyckat poolbygge

Funderar du på att förvandla trädgården till en alldeles egen liten semesterpärla med svalkande bad och härliga sommarkvällar? Då har du hamnat rätt. För i den här artikeln går vi igenom några smarta tips och råd för att lyckas med ditt poolbygge, och hur du finansierar det med ett renoveringslån.

2 juli 2025

Välj rätt typ och storlek

Det finns en rad olika faktorer du behöver ta hänsyn till när det kommer till att välja rätt typ av pool samt storlek på den. Dels är det givetvis en budgetfråga, dels handlar det om markförhållanden samt lagar och regler. Men det handlar även om vad för typ av pool du vill ha. En pool kan vara helt nedgrävd, en så kallad markpool, eller en ovanmarkspool. Det finns också möjlighet att delvis gräva ned poolen. Vilken storlek som passar bäst avgörs av tillgängligt utrymme och hur du planerar att använda den. Vanliga storlekar är 3x6 meter eller 4x8 meter, men det är också möjligt att anpassa måtten efter dina specifika behov.

Planera placeringen noga

Placeringen av poolen är avgörande för att få maximal glädje och nytta. Välj en solig plats som är skyddad från vind och nära huset för enklare uppsikt. Tänk även på att lämna utrymme för att skapa ett trevligt poolområde med altan, soldäck och planteringar.

Investera i kvalitet och rätt material

Även om du har en begränsad budget; se till att satsa på kvalitetsmaterial och bra teknik från början. Exempelvis är ett effektivt reningssystem och hållbara ytskikt investeringar som lönar sig i längden. Det finns flera alternativ på poolstommar:

  • Thermopool: Ger bra isolering och hållbarhet.
  • Glasfiber: Snabb installation och låg underhållskostnad.
  • Stålpool: Kostnadseffektivt och slitstarkt.
  • Träpool: Flexibel installation och god hållbarhet vid rätt underhåll.

Behöver man ha ett uppvärmningssystem?

Det korta svaret: nej. Men det är sannerligen en god idé med tanke på att vi trots allt bor i Sverige. Även den svenska sommaren har en hel del kalla dagar, och då vill man inte hoppa ned i en kall pool. Därmed rekommenderar vi att skaffa ett uppvärmningssystem. Det finns ett par att välja emellan: värmepump, solfångare, elvärmare och värmeväxlare. Det mest effektiva, och vanligaste, alternativet är en poolvärmepump.

Tänk på säkerheten och bygglov

Säkerheten är inte endast viktig, det är även ditt ansvar som poolägare att se till att ingen kan trilla ned och drunkna i den. Lagen är tydlig: är poolen djupare än 20 centimeter krävs antingen ett staket runtomkring, eller ett poolöverdrag som ser till att barn inte kan trilla ned i vattnet.

Oftast krävs inte bygglov för poolen. Däremot finns det vissa särskilda fall när det gör det, då poolen plötsligt – baserat på sin konstruktion – räknas som mur eller ett plank. En sådan situation kan uppstå om poolen byggs upp mer än 60 centimeter. Om du däremot gräver ned poolen krävs inget bygglov. För att vara på den säkra sidan är bra att kontrollera med din lokala byggnadsnämnd om ditt poolprojekt kräver bygglov, särskilt om du planerar tillbyggnader som pooltak eller högre staket.

Vad kostar det att bygga pool?

Priset för att bygga en pool brukar landa på mellan 50 000 och 500 000 kronor, beroende på val av poolmodell, installation och projektering. Faktorer som påverkar priset inkluderar typ av pool, samt storlek, omfattningen av markarbetet och extrautrustning såsom uppvärmning, belysning och reningsanläggning.

Finansiera poolen med ett renoveringslån

Att bygga pool är ett stort projekt som ofta innebär en större investering. Ett smidigt sätt att finansiera detta är genom ett renoveringslån. Lånet är enkelt att ansöka om och kan användas till allt från själva poolbygget till kringutrustning. Ansökan sker tryggt med BankID!

  • Upp till 0,5 % lägre ränta när du ansöker direkt hos oss
  • Låna upp till 500 000 kr
  • Ränterabatt på upp till 1 % med en medsökande

Gör pooldrömmen till verklighet – läs mer och ansök här

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg