Kan man betala räkningar med kreditkort?

Det är möjligt att betala räkningar med ett kreditkort och allt fler kreditkortsutgivare erbjuder denna tjänst. Att betala räkningar och fakturor med kreditkort ger en större flexibilitet och möjlighet att skjuta upp din betalning för en period. Men det finns också vissa nackdelar med detta alternativ. Här går vi igenom allt du behöver veta om hur det fungerar att betala räkningarna med kreditkort och vad som är viktigt att tänka på.

25 april 2024 Kreditkort

Hur gör man för att betala räkningar med kreditkort?

Om du vill betala räkningar med kreditkort finns det några olika sätt att göra det på. Du kan betala fakturan direkt med ett kreditkort, överföra pengar från ditt kreditkort till ditt bankkonto eller använda en extern tjänst om ditt kreditkort inte erbjuder möjligheten att betala direkt.

Betala fakturan direkt med kreditkort

Idag kan du betala räkningar direkt med många kreditkort. Du loggar in på “Mina sidor” eller i appen hos din kreditutgivare och kan sedan betala fakturan genom att fylla i fakturainformationen. Fakturabeloppet kommer att dras från din tillgängliga kredit. Tänk på att betala din kreditkortsräkning inom den räntefria perioden för att undvika extra kostnader. Det är även bra att läsa på om villkoren som gäller för just ditt kort. Vissa kreditkortsutgivare ger inte bonuspoäng när du betalar räkningar med kreditkort.

Överför pengar från kreditkort till din bank

Många kreditkort erbjuder också möjligheten att föra över pengar till ditt bankkonto. Du kan då använda dessa pengar för att betala din räkning eller faktura. Kom ihåg att kontantförskott ofta innebär högre räntor och extra avgifter. Dessutom räknas inte detta som ett köp och därför samlar du inga bonuspoäng.

Med hjälp av en extern tjänst

Om du inte kan betala räkningar direkt med ditt kreditkort finns det företag som erbjuder detta som en tjänst. Du gör då betalningen precis som ett vanligt köp via den externa tjänsten. Företaget betalar sedan fakturan åt dig. Fördelen med detta är att du får poäng på betalningen. Dessa företag tar dock en avgift på betalningen.

Fördelar med att betala räkningar med kreditkort

Det finns flera fördelar med att betala räkningar med kreditkort:

Längre betalningstid

En av de mest uppenbara fördelarna är den längre betalningstiden. Kreditkort erbjuder en räntefri period, som ofta sträcker sig från cirka 20 till 56 dagar. Denna period ger dig en ökad ekonomisk flexibilitet genom att du får mer tid på dig att hantera betalningen utan extra kostnader.

Minskad risk för betalningsanmärkningar

Att använda kreditkort för att betala räkningar kan hjälpa till att förbättra eller upprätthålla en god kreditvärdighet. Genom att se till att dina räkningar alltid betalas i tid kan du undvika sena betalningar som annars skulle påverka din kreditvärdighet negativt. Vissa kreditkort tillåter också automatiska betalningar, vilket minskar risken för att glömma en betalning.

Samla bonuspoäng

En annan attraktiv fördel med att betala räkningar med kreditkort är möjligheten att samla bonuspoäng eller att få cashback. Många kreditkort erbjuder dessa belöningar för varje transaktion, vilket innebär att dina vanliga utgifter, inklusive att betala räkningar, kan hjälpa dig att samla poäng som kan användas för framtida köp eller resor.

Nackdelar med att betala räkningar med kreditkort

Trots fördelarna finns det även några nackdelar att ha koll på:

Betala ränta

En av nackdelarna med att betala räkningar med kreditkort är risken att betala höga räntor. Om du inte betalar hela din kreditkortsskuld i tid, behöver du betala ränta på det återstående beloppet. Detta gör att dina räkningar blir dyrare än de ursprungligen var.

Risk för överskuldsättning

En annan nackdel är risken för överskuldsättning. Att använda kreditkort för att betala räkningar kan ibland ge en falsk känsla av ekonomisk säkerhet, vilket kan leda till att du spenderar mer än vad du faktiskt har råd med. Detta kan resultera i en växande skuldbörda. Dessutom kan det vara frestande att använda ett kreditkort för att betala av en annan skuld, vilket skapar en ond cirkel av skuldsättning.

Alternativ till att betala räkningar med kreditkort

Att betala räkningar med kreditkort kan vara en smidig lösning vid en tillfälligt tuff ekonomisk period. Det är dock inte en långsiktig lösning och det kan vara bra att överväga andra alternativ. Ett alternativ kan vara att samla lån och krediter med ett samlingslån för att få en lägre total månadskostnad. På Collector erbjuder vi samlingslån på upp till 500 000 kronor med bra ränta. Du får en tydlig överblick över din totala skuldbelastning och bättre koll på vad du ska betala varje månad.

Läs mer om vårt samlingslån här

Betala räkningar med Collectors kreditkort

Med vårt kreditkort Easyliving kan du betala räkningar och fakturor via appen Betalo. På så sätt förlänga betaltiden genom att nyttja den upp räntefria perioden. Kortet är dessutom laddat med massor av förmåner och försäkringar för en tryggare vardag.

Läs mer om hur du betalar räkningar med Easylivingkortet

Ansök om vårt kreditkort Easyliving

Adress

Lilla Bommens Torg 11

411 04 Göteborg

Box 11914, 404 39 Göteborg