Undvik fallgroparna vid exportaffären

Sena betalningar, höga risker och likviditetsproblem. Hur kan man som företagare vara säker på att få betalt vid utrikeshandel? Vi intervjuar Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på Exportkreditnämnden (EKN).

Exporten är en central livsnerv i svensk ekonomi

I dag står exporten för ungefär 45 procent av Sveriges BNP jämfört med drygt 30 procent i början av 1990-talet, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är lätt att tänka på de stora och tunga industribolagen som dominerande aktörer inom utrikeshandeln, men faktum är att även små och medelstora företag spelar en viktig roll, om än något i skymundan.

Enligt rapporten Småföretagen är större än du tror i utrikeshandeln från branschorganisationen Företagarna är det 39 000 bolag som exporterar varor, varav 92 procent utgörs av småföretag (0-49 anställda). Samtidigt har småföretagens exportvärde ökat med hela 99 procent mellan 2002 och 2012 medan motsvarande siffra för storföretagens utrikeshandel är 36 procent. Att mindre företag sysselsätter sig med export är alltså inget ovanligt idag. Globaliseringen och digitaliseringen har gjort det enklare att sälja till utlandet.

Ladda ner hela artikeln genom att fylla i formuläret.

Ladda ner hela artikeln

Fyll i formuläret för att få artikeln skickad till dig.

  • Obligatoriskt fält
  • Obligatoriskt fält
  • Obligatoriskt fält
  • Obligatoriskt fält
  • Ej giltig epostadress
Något gick fel!