Hero image

Låna till lägenhet

Drömlägenheten kan bli din!

Har du siktet inställt på en nybyggd lägenhet? Vi kan hjälpa dig att göra drömmen till verklighet.

Vi kan hjälpa dig att förverkliga din boendedröm

På Collector Bank bedömer vi varje låneansökan individuellt och väger in tillgångar som andra banker traditionellt inte tar med i sin bedömning. Hos oss får du rörlig 3-månadersränta på 2,49 %.

När du köper en nyproducerad lägenhet med ett bolån från oss kan du också välja att ha de fem första åren amorteringsfria. Under de åren betalar du enbart räntekostnaden på ditt lån.

Bolån oavsett anställningsform

För att göra bostadsmarknaden tillgänglig för fler har vi bestämt oss för att inte bedöma dig som söker efter historia, utan snarare efter framtid och potential. I dagens samhälle ser vi färre och färre som arbetar som tillsvidareanställda och fler som driver egna bolag eller jobbar inom det vi kallar för gigekonomin. Så länge du kan redovisa inkomster tycker vi inte att din anställningsform ska stå i vägen för ditt drömboende.

Medsökande ger bättre förutsättningar
Vi erbjuder också möjligheten att ha mer än en medsökande, vilket ger dig bättre förutsättningar för att få ett lån. Under vissa förutsättningar kan du även ansöka om ett privatlån som inte har bostaden som säkerhet till en del av insatsen, som komplement till ditt bolån. 

Låna till nyproduktion

Funderar du på att köpa en nyproducerad bostadsrätt? Hos oss kan du låna amorteringsfritt i upp till fem år.

Så här går det till:

  1. Du ansöker om ett lånelöfte hos Collector Bank och vi godkänner ansökan inom en bankdag.
  2. Vi går igenom din låneansökan och du får besked.
  3. Du kan nu skriva under upplåtelseavtalet och skicka en kopia av detta till oss.
  4. Nu är det dags att betala in en handpenning på ditt boende.
  5. Vi handlägger ditt lån och skickar skuldebrev för signering med BankID.
  6. Vid tillträdesdagen betalar vi ut lånet och skickar ett kvitto till dig som bevis för transaktionen.

Vanliga frågor

Här är några av de vanligaste frågorna om lånelöfte som ställs till oss på kundservice.

Du behöver betala minst 15% av köpeskillingen i kontantinsats. Om du inte har tillräckligt med pengar till kontantinsatsen kan du under vissa förutsättningar ansöka om ett privatlån (som inte har bostaden som säkerhet) hos Collector Bank.

Våra lånelöften gäller i sex månader förutsatt att inget avgörande förändras i din ekonomi under denna tiden.

Att amortera innebär att återbetala på ditt lån, beloppet kan variera och styrs av lagkrav. I takt med att du amorterar minskar din skuld. När du lånar till en nyproducerad lägenhet hos Collector Bank kan du välja att ha de fem första åren amorteringsfria.

Om du väljer att ha de fem första åren amorteringsfria betalar du under den tiden bara ränta på lånet. Det innebär att du skjuter upp din avbetalning av lånet i fem år. När fem år har gått betalar du både amortering och ränta varje månad. 

Sedan 1 juni 2016 har det lagstiftats om nya amorteringskrav. Det innebär att om din bostad är belånad till mellan 50 och 70 procent, måste du amortera 1 procent av din totala skuld varje år. Om din belåningsgrad är mellan 70 och 85 procent av din bostads värde måste du amortera 2 procent per år av din totala skuld.

Sedan 1 mars 2018 har det tillkommit ytterligare krav på amortering. Dessa krav innebär att om du lånar mer än 4,5 gånger din totala årsinkomst innan skatt måste du amortera ytterligare 1 procent per år. Detta är kopplat till det tidigare kravet vilket innebär att du maximalt kan ha ett krav på 3 procent i amortering.

I dagsläget finns ingen helt rörlig ränta utan det som kallas rörlig ränta ligger upplagt i 3-månadersintervaller. Detta innebär att din ränta kan justeras 4 gånger per år. Att ha rörlig ränta innebär att räntan både kan stiga och sjunka över tid, men din ränta kan bara ändras 4 gånger per år.

Våra lånelöften gäller i sex månader förutsatt att inget avgörande förändras i din ekonomi under denna tiden.

Nej, Collector har inga rabatter på bolånen utan du får alltid en transparent ränta som du inte behöver förhandla.

Hur mycket du får låna baseras bland annat på din inkomst, hur mycket lån du har sedan tidigare, samt att du ska klara en räntehöjning jämfört med den ränta som är idag.

Då tillämpas de vanliga amorteringsreglerna. Vi rekommenderar dig dock att höra av dig så att vi kan göra en ny bedömning av lånet. Din ekonomi kan ha förbättrats eller så kan bostadens värde ha ökat vilket påverkar lånevillkoren.

Nej, vi tittar på att du har ett stabilt inkomstflöde.

Lånet betalas ut någon dag innan tillträdet av din nyproducerade lägenhet och du får ett kvitto på att transaktionen är gjord. På tillträdesdagen hämtar du ut din nyckel genom att visa upp ditt kvitto. 

Kontakta kundservice för bolån

Om du har några frågor om Bolån utöver de som nämns ovan kan du också kontakta oss direkt via telefon eller e-post.

Produktinformation

Månad 3-mån ränta
Juli, 2019 2,49%
Juni, 2019 2,49%
Maj, 2019 2,49%
April, 2019 2,49%
Mars, 2019 2,49%
Februari, 2019 2,25%
Januari, 2019 2,25%
December, 2018 2,25%
November, 2018 2,25%
Oktober, 2018 1,39%

Om du tar ett lån på 1 700 000 kr av oss, med en årlig amorteringstakt på 2% (rak amortering), en ränta på 2,25% (3-mån rörligt) och en uppläggningsavgift på 1795 kr så blir den effektiva räntan 2,28%. Du betalar då 6 021 kr (totalt i ränta och amortering) + 1795 i uppläggningsavgift, den första månaden.

Om räntan är oförändrad under hela lånets livstid så kommer du sammanlagt betala 2 659 639 kr för lånet (inklusive ränta och återbetalning av lånet). Efter skattereduktion på 30% blir beloppet 2 372 286 kr. Du återbetalar då lånet genom totalt 600 återbetalningar över 50 år.

Kreditgivare är Collector Bank AB 556597-0513, Lilla Bommens torg 11, Box 11914, 404 39 Göteborg. En förutsättning för krediten är att den är förenad med säkerhet i bostaden.