Smarta knep och spartips för billigare hemmaodling

Våren är här och det börjar bli dags att förbereda årets plantor och växter. I denna artikel hittar du smarta knep och spartips som kommer få dina gröna fingrar att klia ännu mer!

Köp frön istället för växter

Att köpa färdiga växter kan snabbt bli dyrt. Istället kan du spara pengar genom att köpa frön och odla dina växter och plantor från grunden. Har du redan växter kan du dessutom många gånger få ut nya frön ur dem.

Samplantera

Ytterligare ett sätt att spara pengar och samtidigt vara snäll mot miljön är att samplantera. En del växter mår faktiskt extra bra tillsammans eftersom de gör byten med varandra. Den ena växten håller borta skadedjur från den andra, någon kan locka pollinerare och en högre växt kan ge skugga åt en solkänslig, vilket kan vara bra att ha med i åtanke när du handlar dina frön. Rådfråga din lokala växthandlare eller låna en trädgårdsbok på närmsta bibliotek.

Alternativ till krukor

Vad är miljövänligt, rikt på kalcium och perfekt storlek att sätta små frön i? Jo, tomma äggskal! Spara de tomma äggskalen nästa gång du använt ägg, skölj ur dem och använd som krukor. När skotten har växt till sig är det bara att sätta ner äggskalet direkt i jorden eftersom ”krukorna” är helt komposterbara.

Jämför olika priser på nätet

Som med så mycket annat kan det även med frön, planteringsjord och växtnäring skilja sig en hel del om du handlar dem på nätet jämfört med i butik. Dessutom får du göra dina beställningar i lugn och ro med möjligheten att jämföra olika sorter, lägga i önskelistor, ta bort och ändra dig – och spara pengar! Glöm inte att alltid använda ett säkert kort när du handlar, speciellt på nätet. Läs mer om hur du handlar säkert på nätet.

Kreativa vattnare

Att vattna sina växter kan många gånger vara lite klurigt. Antingen råkar du vattna för mycket eller så blir det för lite – då finns det smarta vattningsalternativ att ta del av:

Automatisk vattnare

Fyll en tom glasflaska med vatten och ställ den upp och ner i krukan. Vattnet kommer långsamt att sippra ut och på så sätt hålla jorden fuktig. Perfekt till växter som behöver vattnas ofta eller om du behöver resa bort ett tag.

Lagom fukt med hjälp av kaffefilter

Kaffefilter fungerar inte bara till bryggkaffet, utan är ett perfekt vattenfilter i dina krukor. Behåll innerkrukan och lägg ett kaffefilter i botten på ytterkrukan så hjälper det till att behålla fukten, utan att det blir för blött. Filtret ger dessutom jorden mer tid att absorbera vattnet.

Involvera barnen

Är ni fler i familjen är just plantering någonting som både är roligt och lärorikt även för barnen. Att lära sig om naturen, få se kärnor och frö växa och få ansvaret att sköta om en planta. Eftersom barn ju är ju lite mer otåliga är till exempel smörgåskrasse bra att börja med. Det är enkelt och tar bara någon dag innan det börjar gro och bara drygt en vecka innan det kan klippas av och läggas på smörgåsen.

 

Kolla in vårt kreditkort Easyliving som erbjuder leveransförsäkring när du handlar på nätet.

Jag vill ansöka om Easyliving!