Så undviker du att husdjuret blir en dyr affär!

Har du nyligen skaffat ett husdjur eller funderar du på att göra det? Vi tipsar om hur du håller koll på ekonomin, även med en ny vän i familjen.

Hund biter på leksak

Välj med omsorg

Kostnaden för att köpa och ta hand om ett djur varierar stort mellan olika sorters djur. En hund kostar i snitt 30 000 kronor under sitt första år, vilket kan jämföras med en katt som kostar runt hälften så mycket. Även husdjurets beräknade livslängd har betydelse. Husdjur som lever länge är ett långsiktigt åtagande, både känslomässigt och ekonomiskt.

Gör en budget

Fundera över vilket husdjur som passar dig och din livssituation. Hur mycket tid kommer du att kunna lägga på din nya vän och hur stor del av din inkomst kan du avvara? Gör en budget, både månadsvis och på lång sikt. Spara även en buffert för oförutsedda utgifter, såsom självrisk vid akuta veterinärbesök och oplanerade tillfällen med djurvakt. Har du inte råd att skaffa husdjuret du drömmer om? Läs mer om hur du börjar spara här.

Jämför försäkringar

Om ditt husdjur skulle råka ut för en olycka eller bli sjukt kan det bli en dyr affär om husdjuret inte är försäkrat. Jämför priser, självrisk och vad som ingår i försäkringen. Tänk på att många djur även behöver vaccineras. Ta reda på vad som gäller för just ditt husdjur och ta höjd för kostnaden i din budget.

Planera matinköpen

Mat är en stor och regelbunden kostnad. Genom att planera och hålla dig uppdaterad på priser, kan du spara tusenlappar varje år. Håll utkik efter rabatterade varor i olika butiker, köp storpack och handla online. Visste du att du får leveransförsäkring vid internetköp med Collectors kreditkort Easyliving?

Hitta rätt djurvakt

Vem kommer att passa hunden när du arbetar eller ta hand om katten när du reser bort? Jämför priser på hunddagis eller undersök vilka möjligheter husdjuret har att klara sig själv några timmar. Känner du andra djurägare? Gå samman och hjälp varandra! Det finns även många onlinetjänster som för samman djurvänner.

Fynda på second hand

Koppel, burar, leksaker…det kan bli dyrt att köpa allt nytt. Besök loppisar och håll koll på köp- och säljforum online. Genom att köpa begagnat gör du en insats både för miljön och din ekonomi.

 

  Ansök om Easyliving