Hur mycket veckopeng ska du ge ditt barn?

Veckopeng är ett bra första steg när barn ska lära sig innebörden av pengar. Men när du ska börja ge ditt barn veckopeng och hur mycket du ska ge kan kännas svårt att ta beslut om. Som tur är finns det rekommendationer och tips att ta del av.

När ska du börja ge ditt barn veckopeng?

Ett bra tillfälle att börja låta barn testa att hantera pengar är när de själva börjar visa intresse för att köpa saker. Man brukar kunna tänka att lagom ålder att börja ge veckopeng är när barnen börjar skolan, vid sex, sju års ålder. När barnen blir några år äldre kan det vara läge att gå över till månadspeng eftersom det kräver ett större ansvar och förståelse för pengar och hur de bör hanteras under en längre tidslinje. Precis som vuxna gör med sin lön.

Hur mycket veckopeng ska du ge ditt barn?

Det finns ingen bestämd summa vad gäller hur mycket veckopeng barnen ska få, utan det är helt upp till dig som förälder att avgöra vad du kan och vill ge. Det är också väldigt individuellt för varje barn kring vid vilken ålder de förstår pengar och ansvar, vilket veckopengen också måste anpassas efter. Ett bra hjälpmedel i lärandet av pengahantering är appen Gimi. Där hittar du rekommendationer och tips kring hur mycket barn i olika åldrar brukar få, vad de kan tänkas göra för sysslor för att tjäna mer och vilka sysslor de förväntas göra utan betalning. Du kan välja att försöka uppmuntra ditt barn att ta sig an extrauppgifter för att på så sätt tjäna mer, medan en redan hög veckopeng gör att barnet förväntas göra fler sysslor.

Varför ska ditt barn få veckopeng?

Att ge ditt barn en bestämd och regelbunden veckopeng hjälper dem att förstå och hantera pengar redan från tidig ålder. Det här har barnen nytta av längre fram i livet eftersom träning i sparande och spenderande av pengar i ung ålder förbereder och lägger grunden till hur du hanterar pengar som vuxen. En bra idé kan vara att tillsammans med ditt barn bestämma vad veckopengen ska räcka till, så att det blir tydligt vad du som förälder ska betala och vad barnet ska betala själv. Väljer barnet att lägga pengarna på andra saker som gör att pengarna inte räcker till det ni kommit överens om, är det en bra möjlighet att låta barnet lära av sina misstag och ta med sig det i fortsättningen.

 

Testa på Gimi Master, helt kostnadsfritt!

Klicka här för att få tre månaders gratis prenumeration av Gimi Master. Ange kampanjkoden: collector