Effektiv ränta – vad är det?

Som låntagare kan det vara svårt att veta vilka lån och villkor som är de mest fördelaktiga. För att rättvist kunna jämföra olika lån bör du därför ha koll på den effektiva räntan – med hjälp av den kan du nämligen ta reda på vad lånets totala kostnad blir. Vi förklarar!

Vad kostar ett lån?

När du lånar pengar av en bank eller långivare får du betala en kostnad för utlåningen av pengar, en så kallad ränta. Vilken räntesats ett lån har beror på saker som lånets löptid, hur stort lånebeloppet är samt hur stor risk lånet innebär för banken. För att ta reda på vad ett lån kostar i slutändan (inklusive alla avgifter) ska du titta på den effektiva räntan.

Låg månadskostnad innebär inte alltid ett bra lån

Det är lätt att tänka att en låg månadskostnad automatiskt innebär detsamma som ett bra lån. Men så är inte alltid fallet. Många gånger finns det en del dolda avgifter du bör vara vaksam på när du jämför lån – och därför ska du titta på lånets alla kostnader, den så kallade effektiva räntan.

Effektiv ränta – en total kostnad

Genom att räkna ut den effektiva räntan tar du hänsyn till lånets alla kostnader (ränta + avgifter) och får fram en mer rättvis bild av hur mycket ett lån kommer kosta dig. Man kan förklara det som att den effektiva räntan fungerar som ett jämförpris istället för ett styckpris. Du ser tydligt vad totalkostnaden blir och stirrar dig inte blind på enbart räntekostnaden. På så sätt blir det lättare för dig att jämföra olika låneerbjudanden för att få det mest fördelaktiga lånet.

Därför ska du använda effektiv ränta

Kanske har du stött på uttrycket nominell ränta? Det är kostnaden för ett lån utan avgifter såsom avi-avgifter och uppläggningsavgift. Eftersom avgifterna ofta skiljer sig mellan olika banker och långivare ska du alltså kolla på den totala kostnaden och det är det som den effektiva räntan visar.

Räkneexempel:

Hos oss på Collector Bank är alltid uppläggningsavgiften 0 kr och aviavgiften 0 kr om du väljer e-faktura. Ansöker du till exempel om ett lån på 100 000 kr med årlig kreditränta om 8,2% och 5-års löptid (återbetalningstid) uppgår den effektiva räntan till 8,52%.

Den effektiva räntan är alltså räntan som du får vid ansökan plus dina övriga kostnader för lånet. Det är den effektiva räntan du ska använda vid en jämförelse av olika lånealternativ för att få en bild av den totala kostnaden för lånet. Den redovisas i en procentsats för att det ska bli lätt för dig som kund att jämföra mellan olika erbjudanden. Det kan vara bra att se till så att det är liten skillnad mellan räntan och den effektiva räntan för att slippa för stora tilläggsavgifter.

Jag vill räkna på ett privatlån

Hos oss får du dessutom 0,5% lägre ränta om du ansöker direkt hos oss, jämfört med samma lån hos en låneförmedlare. Det tycker vi är riktigt smart.