Hur håller man uppe motivationen när man arbetar remote?

De flesta av oss på Collector jobbar fortfarande hemifrån. Läs hur Paula Segerpalm, Head of Operation Factoring, och hennes team lägger upp dagarna för att jobba på så effektivt och bra som möjligt.

Hur fungerar det att arbeta remote för er avdelning?

Vi är ett starkt team på 15 personer som jobbar med finansiering av fakturor för våra företagskunder. Inför varje ny vecka delar jag upp teamet och fastställer ett schema över vilka som ska jobba hemifrån nästkommande vecka och vilka som ska vara på kontoret. På så sätt har alla koll på vad som ska göras och vilka deadlines vi har. Annars jobbar vi på som vanligt där många snabba beslut behöver tas. Den största skillnaden med hemmakontor är att vi främst samarbetar över chatten i Teams, istället för att sitta några meter ifrån varandra.

Hur ser du till att hålla uppe motivationen?

Vi kommunicerar väldigt mycket med varandra via chatt, telefon och Teamsmöten. Det finns tyvärr en risk att du känner dig isolerad när du jobbar hemifrån eftersom du tappar den sociala kontakten. Har det varit tyst i vår gemensamma chatt ett tag brukar jag därför försöka öppna upp för lite kontakt genom att fråga hur alla har det där hemma. Ofta räcker det med ett "hej" för att dra igång det sociala. När jag planerar våra veckoscheman brukar jag även försöka se till att skifta varje vecka mellan handläggarna så att alla får komma in till kontoret, träffa varandra och vara sociala.

Sist men inte minst, avslutar vi veckan med ett avstämningsmöte tillsammans med hela teamet. Då går vi igenom veckan som har gått och kombinerar det med fredagskaffe.

Vad är största utmaningen för ert team?

Trots att allting verkligen har fungerat över förväntan är den största utmaningen att inte kunna vara på plats. Både en utmaning när det gäller enklare praktiska delar, men främst för att vi saknar den sociala närheten. Ett lyxproblem egentligen, att längta efter sina kollegor och arbetsplats.

Vad har fungerat bättre än ni trodde det skulle göra?

Definitivt installationen av allas egna hemmakontor. Den övergången gick smidigare än jag någonsin kunnat tro. IT fixade snabbt bärbara datorer och tillgång till alla nätverk som gjorde att vi kunde jobba hemifrån direkt.

Avslutningsvis – ge oss dina bästa tips för att jobba på så bra som möjligt hemifrån?

 

  1. Gå upp samma tid som om du skulle till kontoret, ha dina vanliga morgonrutiner och ta gärna lite frisk luft innan du startar igång arbetsdagen.
  2. Stå upp så mycket som möjligt för att avlasta kroppen genom olika arbetsställningar och samtidigt bli piggare.
  3. Håll kontakten med kollegor så att du inte känner dig isolerad.


/ Paula Segerpalm
Head of Operation Factoring
Paula.Segerpalm@collectorbank.se