Deklarera sparkonto och andra tips inför deklarationen

Nu har Skatteverket börjat skicka ut deklarationerna vilket innebär att det är dags att granska, fylla i och skicka in din deklaration. Vi vill gärna bidra med några hållpunkter och tips på vägen.

Hur deklarerar jag mitt sparkonto?

Du som haft pengar i ett sparkonto med ränta under 2016 ska betala 30 % i skatt på all ränteutdelning du fått på ditt sparande. Om du hade ditt sparkonto hos Collector så har vi redan rapporterat in uppgifterna till Skatteverket. Du behöver alltså bara kontrollera siffrorna i din deklaration och jämföra dem med det årsbesked du fått från oss.

När ska deklarationen vara inlämnad?

Den 2 maj är sista dagen att skicka in sin inkomstdeklaration. E-tjänsten för att deklarera på Skatteverkets hemsida öppnar dock den 21 mars, så om du vill kan du göra det redan nästa vecka.

När får man sina skattepengar?

Du kan få dem så tidigt som i april. Det förutsätter dock att din deklaration skickades till en digital brevlåda, att du anmält bankkonto till Skatteverket och att du godkänner de förifyllda uppgifterna i appen eller i e-tjänsten senast den 29 mars. Du som deklarerar genom att sms:a, ringa, använda appen eller e-tjänsten senast 2 maj kommer att få dina pengar den 7-9 juni. Även detta gäller om du angivit ett bankkonto hos Skatteverket. Om du helst deklarerar på papper, eller om du inte anmält något konto, så får du dina pengar i augusti eller september.

Om jag måste betala tillbaka då?

Om du ska betala restskatt så kommer ditt slutskattebesked i augusti. Skatten ska vara betald senast den 13 november.

Tre snabba

  1. Deklarera i tid. Skickar du in för sent så bestraffas du med avgift.
  2. Spara återbäringen. Sätt in den på ett sparkonto med bra ränta så att summan växer.
  3. Betala restskatten direkt. Då undviker du att behöva betala ränta på underskottet.

Uppdatering 16 mars 2017 kl. 14.23

Skatteverket har meddelat ett fel på de inkomstdeklarationer som skickats till digitala brevlådor. Läs mer om den feltryckta kontrolluppgiften