3 saker att tänka på när du ska köpa bostad

Går du i bostadsköpartankar? Är nuvarande lyan för trång, har du hittat drömvillan eller är du bara sugen på nåt nytt? Oavsett varför du är på jakt efter en ny bostad finns några frågor som kan vara bra att du ställer dig innan du sätter igång.

Köpa bostad

1. Vad har jag råd med?

Att köpa hus eller lägenhet betyder för det mesta att din månatliga boendekostnad kommer att öka. Innan du börjar leta efter en ny bostad kan det därför vara bra att räkna på hur mycket du har råd att betala för ditt boende varje månad, utan att det påverkar din privatekonomi. Då blir det lättare att veta hur mycket din nya bostad får kosta.

2. Hur mycket kan jag låna?

De flesta som köper en bostad finansierar merparten av köpet med hjälp av ett bostadslån. När du tar ett sådant lån använder långivaren din framtida bostad som säkerhet, vilket betyder att du kan få bra villkor och låg ränta.

Hur mycket du kan låna beror i huvudsak på hushållets sammanlagda inkomst, din anställningsform, månadsavgifter till eventuell bostadsförening samt hur stora lån du har i övrigt. När du planerar för ett bostadsköp bör du därför kolla hur mycket du kan låna genom att jämföra olika banker och långivare som erbjuder bostadslån.

3. Hur gör jag med kontantinsatsen?

Bostadslånet får inte utgöra mer än 85 % av bostadens värde, vilket betyder att du måste lägga 15 % av köpesumman i kontantinsats. Om du köper en bostad för en miljon måste alltså 150 000 kr komma från egna medel.

Om ditt bostadsköp ligger långt fram i tiden kan det vara bra att börja spara till kontantinsatsen redan nu. Varför inte starta ett sparkonto? Collectors sparkonton har förmånlig ränta och insättningsgaranti för att dina pengar ska växa tryggt.