Informations­säkerhet

Säker hantering av din information är av yttersta vikt varför Collector jobbar strukturerat med informations- och IT-säkerhet genom löpande uppdatering och införande av tekniska och organisatoriska skyddsåtgärder. För att undvika bedrägeri behöver du även själv skydda exempelvis kort och koder till ditt Bank-ID, dator och telefon. Läs gärna mer på länkarna till höger om hur du kan skydda dig mot ID-kapning och andra av bedragarnas tillvägagångssätt.

Bluffmejl är bedragarnas sätt att lura dig

Phishing, eller bluffmejl som det även kallas är när bedragare försöker komma åt känslig information om dig, ditt konto eller kort. De använder sig av kända företagsnamn, dess färger och logotyper för att skapa trovärdighet och ber dig oftast klicka på en länk eller lämna ut kort- eller kontouppgifter. I många fall använder dessa bedragare automatiskt översatta texter vilket gör att språket generellt sett blir grammatiskt fel och lite enklare för oss att upptäcka.

Om du skulle bli drabbad

Om du skulle få ett mail som du är tveksam till ska du vara försiktig med att öppna det. Mailet kan innehålla skadlig kod. Att endast läsa mailet skadar inte din dator. Det är först när du klickar på en länk eller öppnar ett bifogat dokument som kan aktivera nedladdning av till exempel ett virus.

Om du blir drabbad av skadlig kod kan eventuellt ett anti-virusprogram hjälpa dig, men man rekommenderar att en ominstallation av din dator görs för att vara helt säker på at koden raderas.

Vi uppmanar dig att vara uppmärksam på att dessa bedragare existerar.

Tänk på detta!

  • Klicka inte på misstänkta länkar eller lämna ut känslig information via e-post
  • Öppna aldrig bilagor i mail som du inte efterfrågat
  • Kontrollera vem avsändaren är
  • Använd automatisk uppdatering på dina datorprogram för att säkerställa att du alltid har senaste versioner.
  • Använd antivirusprogram. Det finns många bra gratisprogram att ladda ner.
  • Ge aldrig ut dina lösenord och koder

Spärra Easyliving/Easycard kreditkort

Om du har tappat bort ditt kreditkort eller om du misstänker att någon obehörig fått tag på dina kortuppgifter, är det viktigt att du spärrar ditt kort så snart som möjligt.

För att spärra ditt kort ringer du oss på 010-161 00 66.