Det här är factoring

Kanske har du hört talas om factoring, men inte riktigt förstått vad det är eller varför det är bra? Här kommer en kort grundlektion för dig som är ny på ämnet eller bara behöver friska upp minnet.

Factoring är ett samlingsnamn för hur företag säljer eller belånar sina fakturor till ett finansföretag eller en bank för att frigöra kapital. Som företag har du löpande utlägg i form av inköp, löner och skatt och det kan ta lång tid innan du får betalt av din slutkund. Det innebär att du kan få problem med din likviditet. När kunderna blir fler växer dessutom faktureringen vilket förstås är bra, men skapar mer administration som är kostsam och tidskrävande.

För att råda bot på sådana problem finns factoring. Det hjälper företag att frigöra kapital genom att ta bort kredittiden och sköta administrationen samt ge möjlighet till riskavtäckning. Det är även ett bra verktyg för att vända en nedåtgående trend och en katalysator för att skapa tillväxt genom att möjliggöra investeringar i form av anställda, en ny lagerlokal eller bättre infrastruktur.

Vanligtvis använder företag sig av factoring några år för att komma på rätt köl. Men allt eftersom produkten mognat har det blivit vanligare att företag väljer att behålla factoring permanent för att jobba mer effektivt med sitt sysselsatta kapital.

Så om ditt företag behöver frigöra kapital, vända en nedåtgående trend eller skapa tillväxt kan factoring vara ett medel för dig. Här kan du läsa om vilka produkter vi på Collector Bank erbjuder inom företagsfinansiering. https://www.collector.se/foretag/foretagsfinansiering/